Liberaal Hoorn: ‘Ombudspolitiek zal kloof inwoners verkleinen’

Algemeen
Chris de Meij.
Chris de Meij. (Foto: aangeleverd)

HOORN - Volgens Liberaal Hoorn is het tijd voor een nieuwe soort politiek: Ombudspolitiek. “Uit de lage opkomst tijdens de afgelopen verkiezingen, 46,5 procent van de kiesgerechtigden, is niets anders af te leiden dan dat er nog veel te doen is. Kiezers voelen zich niet gehoord en worden veelal niet vooraf betrokken bij belangrijke beslissingen. Het gat tussen de burgers en de bestuurders is veel te groot geworden. Liberaal Hoorn wil juist graag samen met de inwoners deze kloof dichten. Wij willen af van geheimzinnig doen en achterkamertjes. Juist die cultuur moet worden aangepakt: het is tijd voor verandering”, zegt Chris de Meij van Liberaal Hoorn.

Bewoners die vragen hebben bij ontwikkelingen in hun woonwijk worden volgens Chris de Meij niet serieus genomen. “Ze worden betrokken (te vaak achteraf) maar met de gemaakte opmerkingen gebeurt niets.” Hij geeft een paar voorbeelden:

- Calamiteitenroute Rozenbuurt pal langs de hervormde kerk in Zwaag

- Bewoners rondom de ontwikkelingen voormalige Blauwe Steen worden niet serieus genomen

- Bewoners Stationsweg en de bouw van een hotel pal naast het bestaande gebouw, weg uitzicht!

- Bewoners Nieuwe Steen en de realisatie van een IKEC, woningen en een flat. Te veel in een te klein gebied.

Chris: “We moeten naar een nieuwe werkwijze om het vertrouwen te herwinnen: de Ombudspolitiek. Deze vorm van politiek houdt in dat er bottom-up politiek bedreven wordt: onze inwoners moeten ervaren dat er met hen rekening wordt gehouden. Politiek waarbij de belangen van onze inwoners leidend zijn. Van buiten naar binnen in plaats van binnen naar buiten. Nog meer gaan halen in plaats van te brengen. In onze ogen heeft dit nu te vaak als gevolg dat nieuw beleid zonder draagvlak erdoorheen wordt gedrukt. Het draait bij Ombudspolitiek om oplossingsgericht denken en handelen. Met de huidige werkwijze waarbij onze inwoners niet serieus worden genomen is het ook geen wonder dat de opkomst van de verkiezingen zo laag is. De wethouders, burgemeester en raadsleden moeten dit vertrouwen gaan herstellen. Doe met ons mee: want samen kunnen we veranderingen realiseren. Het is tijd voor verandering!”