Lezing Oud Hoorn: ‘Het fregat Huis te Warmelo’

Cultuur
Het fregat Huis te Warmelo.
Het fregat Huis te Warmelo. Foto: aangeleverd

HOORN -  Vereniging Oud Hoorn organiseert woensdag 10 april om 20.00 uur een lezing door Peter Swart over de vondst van het fregat ‘Huis te Warmelo’. De lezing vindt plaats in  het Foreestenhuis, Grote Oost 43 in Hoorn.

In 2016 werd de vondst van het fregat Huis te Warmelo wereldkundig gemaakt. Dit schip van de Westfriese admiraliteit verging in 1715 in de Finse Golf. Niet eerder is een Nederlands oorlogsschip uit het zeiltijdperk in zo’n goede staat teruggevonden. Daar bovenop komt de rijkdom aan beschikbare archiefbronnen over het schip en zijn bemanning. Peter Swart vond de zeekaart die tot de identificatie van het scheepswrak leidde. Hij zoekt nu in andere bronnen naar informatie over de bemanningsleden van het Westfriese oorlogsschip. Onder hen waren ook inwoners van Hoorn. De zoektocht op internet en in archieven levert geregeld nieuwe inzichten op. Peter Swart is medewerker bij het Westfries Archief.

De lezingen kunnen uitsluitend door reservering en vooruitbetaling worden bijgewoond. Reserveren via lezingen@oudhoorn.nl. De reservering wordt definitief door betaling van de entreeprijs op NL86 INGB 0002 1448 88, t.n.v. Vereniging Oud Hoorn o.v.v. Lezing. De toegangsprijs is 5 euro voor leden van Oud Hoorn en 6,50 euro voor niet-leden.