Musea langs routes Fiets4Daagse Hoorn openen deuren voor deelnemers - Genieten van West-Friese landschap én

Nieuws

HOORN - Meedoen aan de zesde Fiets4Daagse Hoorn betekent niet alleen genieten van het West-Friese landschap, maar ook van de culturele bezienswaardigheden in de regio. Van vrijdag 2 tot en met maandag 5 mei bestaat voor de vierdaagse deelnemers de mogelijkheid om een groot scala aan musea te bezoeken. De fietsers krijgen op vertoon van de stempelkaart onder andere toegang tot het Zuiderzeemuseum, het Westfries Museum en het Museum van de Twintigste Eeuw.
De bloeiende tulpenvelden zijn tijdens de Fiets4Daagse Hoorn het visitekaartje van West-Friesland. Op de fiets genieten van deze kleurenpracht is het ultieme lentegevoel. De regio in Noord-Holland heeft echter ook een zeer rijke historie en dus heeft organisator Le Champion met veel musea een samenwerking opgezet. Zo kunnen de deelnemers op de laatste dag (maandag 5 mei) in het Westfries Museum - dat gevestigd is op de Roode Steen in Hoorn - iets leren over de rol van de havensteden in de Gouden Eeuw. In het museum is dan ook de tentoonstelling over de geur van de Gouden Eeuw te zien en te ruiken. In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, waar de deelnemers toegang krijgen tot het binnen- en buitenmuseum, is alles te ontdekken over de gewoonten en rituelen van de Zuiderzeegemeenschappen.
Tijdens de zesde editie is het ook weer mogelijk om een bezoek te brengen aan het Museum van de Twintigste Eeuw, gelegen op het Oostereiland in Hoorn. Op de vierde fietsdag is op het voormalig gevangeniseiland ‘de Krententuin’ bovendien de Cinema geopend. Dit filmtheater aan het water vertoont dan doorlopend een filmvoorstelling over de historie van het Oostereiland. Andere musea die langs de routes van de Fiets4Daagse Hoorn te bezoeken zijn, zijn de BroekerVeiling in Broek op Langedijk, het Boerderij- en Rijtuigmuseum Vreeburg in Schagen en het Parfumflessenmuseum in Winkel. Het bezoek aan alle genoemde musea is voor de deelnemers op vertoon van hun stempelkaart gratis.

Stoomtram

Tijdens de eerste fietsdag bestaat eveneens de mogelijkheid om een rit te maken met de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik in combinatie met de museumboot ‘Friesland’. De fiets wordt dan door de organisatie getransporteerd. Voor deze optie wordt een kleine extra bijdrage bovenop het inschrijfgeld gevraagd.

Inschrijven

Er kan gekozen worden uit drie afstanden: 25, 45 of 75 kilometer. Mensen die zich voor 20 april hebben aangemeld via www.fiets4daagsehoorn.nl, betalen een gereduceerd tarief. Daarna is na-inschrijven op de startlocatie IJsbaan De Westfries in Hoorn mogelijk. De fietsen kunnen dagelijks kosteloos in de hal van de ijsbaan worden gestald; hier zijn ook oplaadpunten voor e-bikes aanwezig. Na de finish van de eerste fietsdag op 2 mei kunnen de deelnemers bovendien kennismaken met het schoonrijden. IJsbaan De Westfries stelt de baan beschikbaar en schaatsen zijn voorradig.