Zussen Daniëlle (10) en Elin (9) trouwe deelnemers Unicefloop in Hoorn

Nieuws
Daniëlle en Elin zijn er helemaal klaar voor. Aankomende zaterdag doen zij weer mee met de Unicefloop in Hoorn.
Daniëlle en Elin zijn er helemaal klaar voor. Aankomende zaterdag doen zij weer mee met de Unicefloop in Hoorn. Foto: aangeleverd

HOORN - De jaarlijkse Unicefloop vindt dit jaar zaterdag 3 juni plaats. Een evenement dat al 47 jaar kinderen samenbrengt om geld in te zamelen voor het goede doel. Ook de zussen Daniëlle (10) en Elin (9) zijn weer van de partij en lopen de vijf kilometer. Met veel enthousiasme zetten zij zich in om andere kinderen te helpen.

Door mee te doen kunnen we andere kinderen helpen

De Unicefloop is een gesponsorde wandeltocht van 5, 10 of 15 kilometer waarbij kinderen geld bijeen brengen door zelf sponsors te zoeken voor elke gewandelde kilometer. Het thema dit jaar is ‘Plastic afval: bouwstenen voor de toekomst’. Anderhalf miljoen kinderen in het Afrikaanse land Ivoorkust kunnen niet naar school. Simpelweg omdat er niet genoeg klaslokalen zijn. Het inzamelen en recyclen van plastic kan bijdragen aan de oplossing. 

Bouwstenen

Ivoorkust heeft een groot afvalprobleem. Rondslingerend plastic op straat vervuilt het grondwater, waardoor kinderen dodelijke ziektes kunnen oplopen. Slechts een klein deel van het plastic wordt ingezameld door jongeren en vrouwen, en verkocht aan fabrieken om te recyclen. Met het project ‘Plastic afval: bouwstenen voor de toekomst’ wordt plastic omgesmolten tot bouwstenen. In de recyclingfabriek van UNICEF wordt het plastic afval voor een eerlijke prijs gekocht van de vrouwen. Binnen drie weken is een lokaal van gerecycled plastic klaar en kunnen kinderen er les krijgen.

Medaille

Danielle en Elin zijn trouwe deelnemers: Elin loopt al voor het vierde jaar en voor Daniëlle is dit al de zesde keer. “Het is leuk om te lopen voor een goed doel”, zegt Danielle. “Wij hebben het hier in Nederland zo goed en het is fijn dat je op deze manier andere kinderen kunt helpen die het wat minder goed hebben dan wij.” De meiden zijn al goed voorbereid omdat ze zelf al regelmatig wandelen, bijvoorbeeld samen met opa en oma. “Echt oefenen is dus niet nodig”, vertelt Elin. “Maar we hebben wel sponsors gezocht om geld in te zamelen. We zijn langs de deuren in de buurt gegaan en hebben ook aan onze familie gevraagd om ons te steunen.” Naast de voldoening van het bijdragen aan een goed doel, kijken Daniëlle en Elin ook uit naar de gezelligheid en activiteiten na de loop. Daniëlle: “Je kunt je bijvoorbeeld laten schminken en er zijn een ballonnenkunstenaar, muziekoptredens en een springkussen.” Als beloning voor hun inzet ontvangen alle deelnemers een welverdiende medaille of een schoentje voor aan je medaille. En onderweg ligt voor iedereen een traktatie klaar. “Maar het belangrijkste is dat we weten dat we andere kinderen helpen door hieraan mee te doen”, besluiten Daniëlle en Elin.

Meelopen

Ook meedoen met de Unicefloop? Kom dan aanstaande zaterdag naar start- en finishlocatie Schouwburg Het Park in Hoorn. De start van de 5 en 10 kilometer is tussen 9.00 en 11.00 uur. Starten voor de 15 kilometer kan tussen 9.00 en 10.00 uur. De route is net als vorig jaar richting Grote Waal en de kinderboerderij (5 km), richting Dwaalpark (10 km) en richting Scharwoude (15 km).