‘Te weinig locaties in Hoorn waar je vaccinatie kunt halen’

Nieuws
"Met meer mogelijkheden qua dag en locatie kunnen we de vaccinatiebereidheid misschien ook omhoog brengen."
"Met meer mogelijkheden qua dag en locatie kunnen we de vaccinatiebereidheid misschien ook omhoog brengen." Foto: archief

HOORN - Ellen van der Knaap (Hart van Hoorn), Niek Heijne (D66) en Roger Tonnaer (Fractie Tonnaer) hebben het college vragen gesteld over de dalende vaccinatiegraad in Hoorn. “Dit na de verontrustende berichten over de mazelenuitbraak en overleden zuigelingen na kinkhoest”, laat Ellen weten.

De raadsleden maken zich grote zorgen om de dalende vaccinatiegraad in Hoorn. Die zou 85,5 procent zijn. Ellen: “In de zomer van 2023 kwam de GGD Hollands Noorden met een actieplan ter verbetering van de vaccinatiegraad. Wij vragen ons nu af of er ook voor Hoorn een actieplan is en of er een adviesgesprek met de gemeente heeft plaatsgevonden. Er zijn ook veel te weinig plekken in Hoorn waar vaccinaties gehaald kunnen worden. Voor de komende periode staat voor negenjarigen de BMR- en DTP vaccinatie op het programma. Bij het maken van een afspraak kan men pas in april en mei terecht en in beide maanden slechts op één dag. Een andere plaats dan de sporthal aan Munnikenwoud in Zwaag is er niet. Met meer mogelijkheden qua dag en locatie kunnen we de vaccinatiebereidheid misschien ook omhoog brengen. Ook opperen wij het idee om, net als vroeger, een mobiel team van jeugdzorgarts en/of jeugdverpleegkundige langs de basisscholen te laten gaan. Dit is efficiënter dan iedereen individueel uitnodigen.”