Kansen voor Pvo Hoorn: 219 leerlingen bezoeken open dagen

Nieuws
Potje ping pong na de rondleiding.
Potje ping pong na de rondleiding. Foto: aangeleverd

HOORN - Pvo Hoorn is een HAVO/VWO-school met kleine klassen. Het maximum aantal leerlingen in een klas is zestien. Hierdoor wordt het in de klas niet te druk en hebben de docenten veel individuele aandacht voor de leerlingen. 

Door Robin Vink (snuffelstagiair)

De onderwijsinspectie heeft op vier Pvo-scholen een beoordeling gegeven die zwak was, bij Pvo Hoorn was dat op basis van administratieve onderdelen, die helemaal geen invloed hebben op de onderwijskwaliteit of op de veiligheid. De bestuurder van het Pvo wilde hier niet meer aan werken en wilde daarom de school in Hoorn bestuurlijk overdragen. Hier waren veel leerlingen en ouders erg ontevreden over. Zij willen dat de school open blijft zoals hij is en hebben hier hun uiterste best voor gedaan. Goed nieuws is er ook gekomen voor de school. De bestuurder is door de raad van toezicht op non-actief gesteld, waardoor het Pvo weer verder kan. De school is hard aan het werk om de verbeterpunten aan te pakken die ze van de inspectie hebben gehad. De ouders hebben samen met de school in maart infodagen en open dagen georganiseerd. Ook konden groep 8-leerlingen proeflessen volgen. Beiden werden druk bezocht. Er zijn 219 leerlingen langs gekomen om een kijkje te nemen. Mede dankzij deze open dagen zijn er al heel wat aanmeldingen binnengekomen.

Op de open dagen waren docenten, ouders en leerlingen aanwezig. Er waren voornamelijk leerlingen die de bezoekers een rondleiding gaven. Eén van die leerlingen is de Hoornse Robin Vink (14) uit de derde leerjaar. “Het eerste uur heb ik een gezin rondgeleid, waaronder de oudste dochter die nu op een andere school in het eerste jaar zit. De ouders vertelden mij dat de dochter zich niet zo op haar gemak voelde. Daarom wil ze eigenlijk een overstap maken om het komende jaar naar het Pvo te gaan, omdat het op het Pvo rustig is en dat ze daar meer naar de leerlingen zelf kijken. Ze vertelden mij ook dat het meisje niet het beste uit zichzelf kon halen. Dat is erg zonde, want ze kwam op mij nogal slim over. We deden bij wiskunde wat oefensommetjes en zij wist het antwoord eerder dan ik! De vader had een beetje haast, want hij rook de heerlijke geur van de popcorn beneden. Na de rondleiding kon je popcorn, een suikerspin en wat drinken halen. Je kon ook nog leuke activiteiten doen, zoals ping pong, tafelvoetbal en badminton. Als je nog veel energie over had kon je aan een touw hangen, die tussen twee palen was vastgemaakt, en wat koprollen maken.”

Robin: “Ik voel mij hier thuis en heb het erg naar mijn zin. Ik heb vooral voor deze school gekozen omdat de vrije dag mij aanspreekt en omdat ik thuis amper huiswerk hoef te maken, behalve leren voor de toetsen, maar dat kan ook op school. Tijdens de pauzes is er een gezellige sfeer in de aula. Ik heb twee dagen een snuffelstage gedaan bij Rodi Media in Broek op Langedijk waar ik dit artikel heb geschreven voor het Nieuwsblad Hoorn.”

Iedereen kon iets leuks schrijven in het gastenboek tijdens de open dag. (Foto: aangeleverd)