BurgerAED Hoorn organiseert Reanimatie Experience in brandweerkazerne Hoorn

Nieuws
Binnen de gemeente Hoorn zijn 75 AED’s 24/7 beschikbaar.
Binnen de gemeente Hoorn zijn 75 AED’s 24/7 beschikbaar. Foto: aangeleverd

HOORN - Elke dag krijgen veertig mensen in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Bij een hartstilstand zijn de eerste zes minuten cruciaal. Als je binnen deze minuten reanimeert en een AED gebruikt, is de overlevingskans en leven met minimale schade het grootst. Een ambulance kan er niet altijd binnen zes minuten zijn. Als burgerhulpverlener kun jij dat wel! Je start met reanimeren totdat de professionele hulpverlening het overneemt. Als elke minuut telt, is snelle hulp van levensbelang. BurgerAED Hoorn organiseert maandag 17 juni, in samenwerking met de gemeente Hoorn, een ‘Reanimatie Experience’ in de brandweerkazerne in Hoorn.

Binnen de gemeente Hoorn zijn momenteel 827 burgerhulpverleners bij HartslagNu geregistreerd en zijn er 75 AED’s 24/7 beschikbaar. Deze AED’s kunnen door de gemeente Hoorn beheerd worden. De gemeente Hoorn heeft ervoor gekozen dit dagelijkse beheer uit te besteden aan BurgerAED Hoorn, wat valt onder EHBO Vereniging Blokker-Zwaag. Vanuit deze vereniging is een groep van zes enthousiaste vrijwilligers verantwoordelijk voor het beheer van deze AED’s, wat inhoudt dat zij na een reanimatie-inzet de opgeroepen AED’s controleren, en indien nodig, weer gebruiksklaar maken. Maar ook voeren deze beheerders periodieke controles uit, zodat alle aangesloten AED’s in optimale staat verkeren. 

Thema-avond

Maandag 17 juni organiseert BurgerAED Hoorn, in samenwerking met de gemeente Hoorn, een ‘Reanimatie Experience’, waarbij burgerhulpverlening centraal staat. Deze avond is gratis toegankelijk voor iedereen die bij HartslagNu is aangemeld als burgerhulpverlener, óf voor mensen met een geldig reanimatiediploma, die geïnteresseerd zijn of zich willen aanmelden als burgerhulpverlener. Na een korte presentatie, met diverse interessante onderwerpen op het gebied van burgerhulpverlening en reanimeren, is het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Er kan in kleine groepjes geoefend worden op zowel volwassen- als kinderreanimatiepoppen. Naast een ambulanceteam van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord is ook het basisteam Hoorn van de politie aanwezig. Met deze partijen kunnen geïnteresseerden een realistische reanimatiesetting oefenen. 

Aanmelden

De avond is van 19.00 tot 22.00 uur en vindt plaats in de brandweerkazerne aan de Nieuwe Wal 1 in Hoorn. Aanmelden kan via de QR-code of via e-mail: burgeraedhoorn@live.nl.  

Over HartslagNu

HartslagNu is een landelijk oproepsysteem, waar mensen met een geldig reanimatiediploma zich als burgerhulpverlener kunnen aanmelden. Als via de 112 meldkamer een melding van een hartstilstand binnenkomt, roept HartslagNu automatisch burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer op. Zij krijgen een oproep op hun telefoon met de vraag om direct naar het slachtoffer te gaan om te reanimeren of eerst een AED op te halen. Zij reanimeren net zo lang totdat de professionele hulpverlening het overneemt.