Kort nieuws

Nieuws

Basisopleiding EHBO

ZWAAG - EHBO Blokker Zwaag verzorgt op basisschool de Wingerd aan de Sint Martinusstraat in Zwaag een basisopleiding EHBO. De bijeenkomsten zijn zaterdag 4, 11, 18 en 25 november van 9.45 tot 16.00 uur. De kosten van deze opleiding (185 euro) kunnen wellicht vergoed worden door de zorgverzekering. Kijk voor meer informatie op www.ehboblokkerzwaag.nl. Aanmelden kan via ledenadministratie@ehboblokkerzwaag.nl.
Star Wars
HOORN - Liefhebbers kunnen nog even genieten van de Star Wars-tentoonstelling 'Store Wars, 40 years merchandise' in het Museum van de 20e Eeuw op het Oostereiland. De tentoonstelling is zo’n succes dat het museum besloten heeft hem te verlengen tot 7 januari 2018. Meer informatie: www.museumhoorn.nl.
True Colors

HOORN / SPANBROEK - Zin in een middag of avond muziektheater? Dan heeft Zanggroep Puur! het ideale recept: men neme zes enthousiaste zangers, voeg daar een bevlogen pianist aan toe. Mix deze ingrediënten met twee scheppen musical, drie eetlepels kleinkunst, een kopje jazz en een theelepel popmuziek. Room het geheel af met een paar flinke scheuten theater en een handje vol meerstemmigheid. Concertdata: zaterdag 28 oktober om 20.30 uur in Theater Het Pakhuis, Onder de Boompjes 21 in Hoorn en zondag 29 oktober om 14.30 uur in 't Kerkhuys, Spanbroekerweg 37 in Spanbroek. Zanggroep Puur! zingt zelf gekozen repertoire, met mooie pure liedjes. Samen, maar ook solo of in een duet. De zangers worden begeleid door Sjoerd Brouwer op piano. Kijk voor meer informatie en reserveren op www.puur-online.nl.
Kindercoverband

ENKHUIZEN - Na een succesvolle en uitverkochte voorstelling vorig jaar komen Joost en Meindert terug op het podium in de Drommedaris, Paktuinen 1 in Enkhuizen op zondag 29 oktober om 11.00 uur. Meindert en Joost zijn dikke vriendjes en houden heel erg van muziek maken. Meindert houdt van trommelen en Joost houdt van zingen, mondharmonica blazen en gitaar spelen. Tijdens deze show spelen en zingen zij de leukste kinderliedjes voor kinderen van één tot acht jaar. Voor de aanwezige grote mensen worden covers gespeeld uit de jaren zestig, zeventig, tachtig en negentig. Daarnaast nemen Meindert en Joost hun koffers mee vol instrumenten waarmee de kinderen kunnen spelen. Zelf een muziekinstrument meenemen kan natuurlijk ook! Entree is vijf euro. Meer informatie en reserveren: www.drom.nl of 0228-312076.
Themaochtend zorg

REGIO - Wat wil de West-Fries voor zorg? Wie bepaalt dat? Wanneer wil men die zorg en door wie? Een themaochtend over dit onderwerp wordt gehouden op donderdag 2 november om 10.00 uur. Een initiatief vanuit de Koepel van Samenwerkende Ouderen in West-Friesland samen met vertegenwoordigers vanuit het Westfriesgasthuis en is opgezet om de zorg in West-Friesland te verbeteren. Hans Schipper beantwoordt vragen en geeft een duidelijke uitleg over de belangrijkheid van dit initiatief. De wijkteams komen aan bod en twee sprekers praten geven uitleg. De toegang van deze bijeenkomst is gratis. Iedereen is van harte welkom in De Plataan, Pastoor Nuyenstraat 1 in Zwaag. Meer informatie via 0229-238027.
Buurtmaatjes

HOORN - Stichting Netwerk Kersenboogerd is op zoek naar buurmaatjes. Deze vrijwilligers worden een-op-een gekoppeld aan iemand die op bepaalde punten in het leven even een maatje nodig heeft. Vrijwilligers krijgen een training aangeboden. De steun van een buurtmaatje kan bestaan uit het regelen van praktische zaken, het netwerk in kaart brengen, het plannen van activiteiten of samen iets gezelligs doen. Maar ook lichte opvoedingsondersteuning, ouders helpen bij het vinden van structuur of het leren spelen met de kinderen. Voor de deelnemers is de steun erg waardevol omdat het veelal het gat vult tussen het (beperkt) sociaal netwerk en hulpverlening. Een belangrijke voorwaarde voor het inzetten van een maatje is dat het moet klikken. Een goede match levert meer kans op een succesvol contact. Buurmaatjescontact duurt maximaal één jaar. Wie het leuk lijkt om buurtmaatje te worden, kan voor meer informatie en aanmelding contact opnemen met sociaal werker Maria van Nuland, 0229-219966 / 06-22204448 of m.v.nuland@netwerkhoorn.nl.
Voci d’ Angeli

BLOKKER - Het a capella-koor Voci d’Angeli vertolkt overwegend liederen uit de renaissance en barok. Dit seizoen wordt het repertoire aangevuld met muziek van Felix Mendelssohn-Bartholdy en Thomas Tallis. Het koor hoopt het komend jaar haar twintigjarig jubileum met een concert te vieren. Voci boogt op een jarenlange vaste kern, maar voor de balans kunnen de sopranen, tenoren en bassen wat versterking gebruiken. Een zanger per partij is heel welkom! Belangstellenden kunnen vier repetities gratis bijwonen alvorens te beslissen definitief lid te worden. De repetities zijn op de donderdag van 19.30 tot 21.30 uur in het kerkje op de hoek van de Kolenbergstraat en de Westerblokker in Blokker. Aanmelden kan voor 1 november via www.vocidangeli.nl. Of kom langs om de sfeer te proeven! Meer informatie: Marian Meyles, 06-49976415.
Mindfulness

GROOTEBROEK - Belangstellenden kunnen woensdag 1 november in dorpshuis de Stek aan Op den Hoef 36 in Grootebroek gratis kennismaken met mindfulness. De trainer gaat in op het doel en de technieken van mindfulness. De les is van 10.00 tot 12.30 uur. Op een later tijdstip kunnen de deelnemers beslissen of zij willen deelnemen aan de acht lessen mindfulness die Inloophuis Medemblik tegen een zeer laag tarief aan mensen met kanker of een andere levensbedreigende ziekte en hun directe naasten aanbiedt. Aanmelden voor de gratis les kan via info@inloophuismedemblik.nl of 06-10227488.
Congres over MS

HOORN - Het MS-centrum Hoorn houdt donderdag 2 november in Schouwburg Het Park in Hoorn het congres ‘Het brandende brein’ over multiple sclerose (MS). Diverse sprekers nemen de bezoekers mee in het verleden, heden en de toekomst van MS. MS-patiënten en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom. Neuroloog Bernard Uitdehaag, directeur van het MS-centrum Vumc, is gastspreker. Hij is sinds 2009 hoogleraar klinische neuro-epidemiologie met MS als belangrijkste aandachtsgebied. Ook neurologen Hans Schrijver en Judith Eikelenboom van het Westfriesgasthuis komen aan het woord. Revalidatiearts Wijnand Scheepstra vertelt over de rol van revalidatie bij MS en MS-verpleegkundigen Marja Lödel en Barbara van Someren besteden aandacht aan de invloed van leefstijl op MS. Het congres is van 13.00 tot 16.30 uur. Kosteloos aanmelden kan via wfg.nl/mscongres, via een mail aan zorginformatiepunt@westfriesgasthuis.nl of telefonisch via 0229-257613.
Kamermuziekfestival

HOORN - Tijdens het Kamermuziekfestival Hoorn staan dit jaar bij twee concerten het effect van muziek op het brein centraal. Waarom spreekt een bepaalde compositie je aan, terwijl diezelfde compositie bij een ander een gevoel van afschuw kan veroorzaken? Zo wordt tijdens het concert van violiste Merel Vercammen en harpiste Elizabeth Jaxon (29 oktober) ingegaan op de vraag: word je slimmer van het luisteren naar muziek van Mozart? Zij vertellen naast een recital met werken van Mozart, Fauré en Pärt iets over onderzoeken naar de invloed van muziek op het brein. Het meditatieconcert op vrijdag 3 november is bij uitstek bedoeld om het brein te beïnvloeden. De viola da gamba, bespeeld door Ralph Rousseau Meulenbroeks, is door zijn grote resonantie daar uitermate geschikt voor. Een greep uit de rest van het programma: een Noorse avond met een Speleman (bespeler van een Hardanger-viool), een concert met Pieter Wispelwey (cello), Paolo Giacometti (piano) en Birthe Blom (viool), jong pianotalent, een dinerconcert met een licht komische vertolking van muziek van Mozart en een vertelconcert over een vlucht uit de voormalige Sovjet-Unie. Meer informatie en het volledige programma: www.kamermuziekfestivalhoorn.nl.
Vrouw en Geloof

HOORN - De werkgroep Vrouw en Geloof houdt vrijdag 3 november vanaf 10.00 uur (deuren open om 9.30 uur) een impulsdag in Dijk en Duin aan de Wilhelminalaan 2 in Hoorn. Het thema deze ochtend is 'Wat bezielt ons?'. Dat vragen we ons dagelijks af als we zien wat er in de media allemaal aan narigheid voorbij komt. Het is om moedeloos van te worden. Toch zien we ook genoeg voorbeelden van hoe het anders kan: mensen die mensen helpen, dichtbij en verder weg. In verschillende workshops wordt nader op dit onderwerp ingegaan. Het belooft voor de deelnemende vrouwen een inspirerende dag te worden met een mooie viering als afsluiting. Aanmelden voor deze dag of meer informatie: vrouwengeloof@gmail.com.
Duurzame Huizen Route
HOORN - Hoorn doet zaterdag 4 en 11 november mee aan de Nationale Duurzame Huizen Route. Overal in Nederland kunnen geïnteresseerden bij mensen thuis ideeën opdoen en vragen stellen op het gebied van duurzaam bouwen en wonen. Ook verschillende inwoners van de gemeente Hoorn nodigen belangstellenden uit om hun duurzame toepassingen te bekijken. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij een twee-onder-een-kap-woning met een sedumdak, ventilatie-unit, dubbelglas en een eigen afvalstraat. Of ga langs bij Praethuys ’t Slot in het Venenlaankwartier om te horen en zien hoe de huurdersvereniging samen met Intermaris 296 woningen duurzaam heeft opgeknapt. Op www.duurzamehuizenroute.nl is te zien welke huizen te bezoeken zijn.
Psychose
HOORN - Een psychose is voor naasten van hen die getroffen zijn moeilijk te begrijpen. Nog ingewikkelder is het om er verstandig mee om te gaan. Verschijnselen kunnen erg dwingend en ingrijpend zijn en verschillen per persoon. Familieleden raken dan ook makkelijk overbelast en hebben soms zelf professionele psychische hulp nodig. Voor geïnteresseerde naastbetrokkenen vindt donderdag 2 november een contactavond plaats. Deze avond kunnen ervaringen gedeeld worden. Locatie is het personeelsrestaurant van het GGZ-centrum Westfriesland aan de Maelsonstraat 1 in Hoorn. Tijd: 20.00 tot 22.00 uur. De avond wordt geleid door Magda Frandsen, ervaringsdeskundig familielid. Meer informatie en aanmelden: 0229-212321.
Dubbelconcert

WERVERSHOOF - Muziekvereniging St. Caecilia uit Wervershoof en het Noord-Hollands Jeugd Fanfareorkest verzorgen zondag 29 oktober een dubbelconcert in de bovenzaal van De Schoof, Kerkelaantje 1 in Wervershoof. St. Caecilia speelt deze middag ondere andere 'Torch of Liberty' en 'Matrimony' van Gilbert O'Sullivan. Aanvang 14.00 uur, entree vijf euro.
Mozaïek

HOORN - De tunnel onder het station in de Kersenboogerd in Hoorn moet voor een deel opnieuw voorzien worden van een mozaïek. Met name het 'schapenveld' is door regen vernield. Stichting Netwerk zoekt vrijwilligers die bereid zijn het mozaïek te herstellen. Aanmelden kan bij Maria van Nuland (Brederodegracht 1 in Hoorn), 0229-219966 of 06-22204448. E-mail: m.v.nuland@netwerkhoorn.nl.
Atelierweekend

WERVERSHOOF - Atelierbd aan Talud 17 in Wervershoof doet in het weekend van 4 en 5 november mee aan het Landelijke Atelierweekend. Een leuke gelegenheid om het atelier te bezoeken en te zien wat er allemaal mogelijk is met klei. Er worden handgevormde objecten en gedraaid gebruiksgoed tentoongesteld. Ook wordt een aantal schilderijen tentoongesteld. De entree is gratis. Iedereen is tussen 11.00 en 17.00 uur van harte welkom. Meer informatie: www.atelierbd en www.landelijkatelierweekend.nl.
DeBroekriem

HOORN - DeBroekriem verzorgt op locatie Werksaam aan het Dampten 26 in Hoorn de volgende workshops voor actieve werkzoekenden: dinsdag 31 oktober van 13.30 tot 16.30 uur 'Let it go and go!', door Linda van Doorniks, coach en loopbaanbegeleider. Doel van deze workshop is positief de toekomst tegemoet te gaan. Dinsdag 7 november geeft Arlette van Scheppingen, kleurcoach en trainer, van 10.00 tot 12.00 uur de workshop 'Geef kleur aan je pitch!'. Werkzoekenden leren zichzelf zichtbaar en kleurrijk te presenteren. Deelname is gratis, alleen een bijdrage voor consumpties. Opgave via www.debroekriem.nl. DeBroekriem is een landelijke vrijwilligersorganisatie die werkzoekenden inspireert en in beweging zet.
Club Festo
HOORN - Club Festo presenteert vrijdag 3 november in Manifesto aan de Holenweg in Hoorn een 'Halloween-horrornight'. Deze disco-avond voor tieners (tien tot en met veertien jaar) vindt elke eerste vrijdag van de maand van 19.30 tot 22.00 uur plaats. Entree is twee euro. Kom gezellig verkleed langs! Meer informatie: www.manifesto-hoorn.nl.
Gratis schaatsen

MEDEMBLIK - Leden van ijsverenigingen uit het district Medemblik (Abbekerk, Hauwert, Medemblik, Nibbixwoud, Onderdijk, Opperdoes, Twisk en Wervershoof) kunnen zaterdag 4 november van 17.30 tot 20.00 uur op vertoon van hun lidmaatschapskaart gratis schaatsen op kunstijsbaan De Westfries aan de Westfriese Parkweg in Hoorn. Handschoenen zijn verplicht.
Allerzielen

HOORN - In de Koepelkerk aan het Grote Noord in Hoorn vindt donderdag 2 november een Allerzielenviering met woord en gebed plaats. Aanvang 19.00 uur. Parochianen, familieleden en vrienden van overledenen zijn uitgenodigd om tijdens de viering hun dierbaren te herdenken. Zondag 5 november is op het rooms-katholieke kerkhof aan de Drieboomlaan in Hoorn een gedenkplechtigheid. Deze begint om 17.00 uur. Alle nabestaanden van overledenen krijgen de gelegenheid samen te komen. Het kerkhof is verlicht met fakkels.
Geheugentraining

GROOTEBROEK - Omring organiseert gedurende het jaar verschillende geheugentrainingen, die bestaan uit vijf bijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten gaan de deelnemers samen met een specialist aan de slag met verschillende geheugentechnieken. Dinsdag 7 november start een nieuwe cursus in Grootebroek. De cursus vindt van 14.00 tot 16.00 uur plaats. Aanmelden en meer informatie: 088-2067999 of service@omringpas.nl.
Halloweenwandeling
OUDENDIJK - Vanuit eetcafé Les Deux Ponts start zaterdag 4 november een Halloweenwandeling. De gids laat de mooiste plekjes in de polder van het Werelderfgoed Beemster zien. Allen deelnemers krijgen een gekleurde lampion. Halverwege de route op de Beemsterringdijk en op het einde van de wandeling (verrassing) zijn er 'Halloween-acts', gespeeld door TOP-leden van Toneelvereniging Midden Beemster. Dan terug naar Les Deux Ponts, waar pompoensoep en erwtensoep klaarstaan. Voor de kinderen zijn er knutselactiviteiten. Trek een Halloween-outfit aan en loop mee! Start om 17.15 uur bij het café aan de Slimdijk 2 in Oudendijk. Kosten: 8,50 euro p.p. (kinderen tot twaalf jaar 7 euro), inclusief soep, lampion en een kinderverrassing. Zonder soep 4,50 p.p. (kinderen tot twaalf jaar 3,50 euro). De wandeling is 3,3 kilometer lang. Reserveren is gewenst: 0229-541275.
Filmdagen
HOORN - Filmliefhebbers kunnen vrijdag 3, zaterdag 4 en zondag 5 november tijdens de Hoornse Filmdagen kennismaken met twintig films die in november, december en januari landelijk in première gaan. Cinema Oostereiland opent deze negende editie vrijdag 3 november met 'Battle of the Sexes'. Er staan twee Nederlandse films op het programma: 'Oude Liefde' en 'Vele Hemels boven de Zevende', naar het boek van Griet op De Beeck. Internationale prijswinnaars zijn er ook met 'The Square', Gouden Palm-winnaar in Cannes, en 'Body and Soul', de film die er dit jaar op het festival van Berlijn met de hoofdprijs van doorging. Als altijd staat een klassieker op het Hoornse festivalprogramma: 'Les Uns et les Autres'. Grote acteurs als Judi Dench, Juliette Binoche en Joaquim Phoenix schitteren in het weekend van 3, 4 en 5 november op het grote doek. En ook een animatiefilm mag niet ontbreken: de Japanse film 'Your name'. Het volledige programma is te vinden op www.cinemaoostereiland.nl. Kaartverkoop via deze website, aan de kassa of telefonisch (dagelijks tussen 10.00 en 12.00 uur) via 0229-232296.
Dansavond
HOORN - In wijkcentrum Grote Waal aan de Grote Beer 3 in Hoorn wordt zaterdag 4 november vanaf 20.00 uur een dansavond voor 35-plussers gehouden. Voor drie euro kunnen zij de hele avond dansen. Ook worden hapjes geserveerd. Geïnteresseerden zijn welkom met partner, maar ook alleen of met vrienden. Meer informatie: 06-21957758.
Luther

HOORN - Gerard Weel houdt donderdag 9 november in het Rode Kruisgebouw aan de Vredehofstraat in Hoorn een lezing over de invloed van Luther op de ontwikkelingen binnen de kerk. Luther, Erasmus en Adriaan Boeyens zijn alle drie sterk beïnvloed door de Nederlandse Geert Grote die met zijn beweging de Moderne Devotie in veertiende eeuw al van leer trok tegen de verloedering, de luxe en corruptie in de kerk. Niemand wilde eigenlijk een breuk, maar dat het onvermijdelijk was bleek uit de macht van de clerus. Hoe het zo ver is gekomen en welke krachten er allemaal meespeelden is het onderwerp van de lezing. Een bijzondere plaats hierin had de Nederlandse Paus Adriaan Boeyens. Gerard Weel vertelt welke rol hij heeft gespeeld. Aanvang 14.00 uur, toegang drie euro (inclusief koffie en thee).
Korenmiddag
MEDEMBLIK - In de Tritonbar aan de Walesteeg 2 in Medemblik vindt zondag 5 november vanaf 14.00 uur een korenmiddag plaats. Smartlappenkoor Hart Gelach en het Ierse koor Green Velvet treden deze middag op. Na afloop van het korenoptreden is er nog een gastoptreden.
Online hulp

REGIO - GGZ Noord-Holland Noord biedt ondersteuning voor familie en naasten van mensen met psychiatrische klachten. Via een digitale hulpmodule kunnen mensen kennis en vaardigheden opdoen die zij kunnen inzetten om overbelasting te voorkomen. Zij leren anders omgaan met hun naaste en meer balans aanbrengen in de zorg voor zichzelf. De ondersteuningsmodule richt zicht echter ook op het feit dat deze balans niet altijd mogelijk is en bevat filmpjes waarin een online begeleider en ervaringsdeskundigen informatie geven en hun ervaringen delen. Voor aanmelding met of zonder begeleiding: www.ggz-nhn.nl/betrokkenomgeving .
Borderline

HOORN - GGZ Noord-Holland-Noord verzorgt donderdag 16 november in samenwerking met de gemeente Drechterland een informatieavond over de borderlinepersoonlijkheidsstoornis voor familieleden, mantelzorgers en geïnteresseerden. De bijeenkomst is van 19.00 tot 21.00 uur en vindt plaats bij GGZ Noord-Holland-Noord, Maelsonstraat 1 in Hoorn. Wat is de borderline-stoornis? Hoe ontstaat het? Welke behandelingen zijn er mogelijk? Welke behandelmogelijkheden zijn er in de regio West-Friesland? Bestaan er medicijnen? En wat zijn de gevolgen voor de omgeving? Deze vragen en nog veel meer komen aan de orde tijdens deze informatieavond. De sprekers deze avond zijn mevrouw I. van Rooij (verpleegkundig specialist) en mevrouw M. Russer (casemanager). Beiden zijn werkzaam bij GGZ Noord-Holland-Noord, locatie Schagen. Daarnaast vertelt een ervaringsdeskundige van RCO De Hoofdzaak over zijn of haar eigen ervaringen. Entree is drie euro. Aanmelden kan via de receptie van GGZ Noord-Holland-Noord, locatie Hoorn. Telefoon: 088-6565010. Meer informatie: www.ggz-nhn.nl/agenda .
Alzheimer Café
HOORN - Alzheimer Café Hoorn houdt woensdag 15 november een bijeenkomst in het Hoge Hop, Roerdomp 2 in Hoorn. Het onderwerp deze avond luidt: 'Jonge mensen met dementie'. Als deskundige is Jos Lankreijer, GZ-psycholoog bij Geriant, uitgenodigd. Gespreksleider is Joke de Geus. Koffie en thee staan om 19.00 uur klaar. Het programma begint om 19.30 uur. De toegang is gratis. Bezoekers hoeven zich niet van tevoren aan te melden. Meer informatie: Jeanet Lakeman, jlakeman@omring.nl of 0229-291800.
Cultuurgroep Stede Broec

GROOTEBROEK - Onder de titel 'Van wie is de natuur nou eigenlijk' organiseert de Commissie Leerhuis 'Cultuurgroep Stede Broec' donderdag 16 november een eerste Leerhuisavond in het kader van het thema 'Duurzaamheid'. Prof. Dr. Matthijs Schouten bespreekt op die avond de relatie tussen cultuur en religie en de omgang met de natuur. De avond vindt plaats in De Oude Kerk, Zesstedenweg 189 in Grootebroek en begint om 20.00 uur. In het seizoen 2017/2018 besteedt het Leerhuis op een drietal avonden aandacht aan het thema duurzaamheid. In februari wordt de rol van levensbeschouwing en ethiek in relatie tot duurzaamheid besproken. Vervolgens wordt in mei aandacht besteed aan de zeventien strategische ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties die ervoor moeten zorgen dat de wereld in 2030 een eerlijke, gezonde en veilige plek is om te leven.
Italiaanse opera

HOORN - Verenigd Hoorns Orkest Sinfonia geeft zondag 19 november in de Oosterkerk in Hoorn een concert geheel gewijd aan de Italiaanse opera. Topsopraan Selma Harkink vertolkt aria's uit bekende opera's samen met het orkest. Tevens ouvertures van werken van Bellini, Verdi, Puccini en Rossini. Dirigent is Coen Stuit. Het concert begint om 15.00 uur (deur open om 14.30 uur). Adres van de Oosterkerk is Grote Oost 58. Meer informatie: www.sinfoniahoorn.nl.
Collectanten gezocht

HOORN - Het Leger des Heils zoekt collectanten in Hoorn voor de jaarlijkse deur-tot-deurcollecte. De collecte wordt gehouden van 27 november tot en met 2 december. De opbrengst van de collecte wordt gebruikt voor het sociaal maatschappelijk werk van het Leger des Heils. Aanmelden? Ga dan naar www.legerdesheils.nl/collecte of bel met 036-5398175.