Hart van Hoorn: ‘Julianapark moet groen blijven’

Politiek
"Wij zien dat het gebruik van het park jaarlijks aantoonbaar intensiever wordt en dat de hoeveelheid groen in het park afneemt."
"Wij zien dat het gebruik van het park jaarlijks aantoonbaar intensiever wordt en dat de hoeveelheid groen in het park afneemt." Foto: Google Street View

HOORN - Het Julianapark is een geliefd park bij veel Hoornse inwoners. “Wij zien, samen met de bewoners, dat het gebruik van het park jaarlijks aantoonbaar intensiever wordt, en dat de hoeveelheid groen in het park afneemt”, stelt Chris de Meij, fractievoorzitter van Hart van Hoorn. “Om te voorkomen dat er steeds meer delen van het park verdwijnen, hebben bewoners de handen ineen geslagen. De bewoners dienden in mei 2023 een burgerinitiatief in met als kern behoud van het park en het begrenzen van het aantal recreatieve evenementen die in en rondom het park gehouden worden.”

Bewoners hadden een plan gemaakt (burgerinitiatief) om het Julianapark groen te houden met als titel ‘Groene Toekomst Julianapark’. Chris: “Dit plan is beoordeeld door het college met als eindoordeel: het college adviseert om niet in te stemmen met het verzoek in het burgerinitiatief. Wij begrepen helemaal niets van deze reactie. Maar niet alleen onze fractie, de gehele oppositie was verbaasd. Hoe is het toch mogelijk dat een mooi initiatief door dit college in de prullenbak wordt gegooid? De bewoners hadden ruim 170 handtekeningen opgehaald via de petitie ‘Kies voor een groen Julianapark’.

“Hart van Hoorn heeft moeten constateren dat het park de afgelopen jaren steeds kleiner is geworden. Het is dan ook van belang dat er duidelijkheid komt over de toekomst van het Julianapark. Het uitgangspunt voor de bewoners en onze fractie is helder: er gaat geen meter groen meer verloren! Door geen gehoor te geven aan het initiatiefvoorstel ‘Groene Toekomst Julianapark’ creëren we ook geen vertrouwen richting onze inwoners en geven wij een verkeerd signaal. We moeten juist trots zijn op onze inwoners en ze ook stimuleren om met burgerinitiatieven te komen. Het afwijzen van dit mooie en sympathieke initiatief moet dan ook wel een foutje zijn geweest van dit college. Om dit foutje te herstellen heeft de gehele oppositie overleg gehad met de initiatiefnemers en wordt de Raad op 9 april een voorstel voorgelegd om geen groen meer op te offeren in het Julianapark, rekening houdend met de genoemde actuele vraagstukken in het advies van het college (raadsbrief 11 december 2023). Het aantal grote en middelgrote evenementen inclusief het aantal bezoekers van deze evenementen niet verder uit te breiden (niveau 2024) zijnde de maximumgrens en het college op te dragen deze maximumgrenzen voor het Julianapark op te nemen in het Evenementenbeleid 2025. Wij hopen dat alle partijen dit voorstel steunen, waardoor alsnog gehoor gegeven gaat worden aan de wens van vele bewoners.”