Marco Veld ligt op de tandartsstoel. Tandarts Jan Dirk Dobber weet wat hij moet doen. Of toch niet?
Marco Veld ligt op de tandartsstoel. Tandarts Jan Dirk Dobber weet wat hij moet doen. Of toch niet? (Foto: Annette Vlaar)

Revue Niets is wat het lijkt in Café De Ridder in Berkhout

Verenigingen

Toneelvereniging Kunst naar Kracht Bobeldijk bestond op 10 december 2020 110 jaar. Ter ere van dit jubileum schreven een aantal leden een revue. Door corona werd de opvoering uitgesteld van het voorjaar van dit jaar naar het najaar. De revue staat ‘bol’ van liedjes, sketches en film, met als thema ‘jong en oud’. Herkenbare onderwerpen uit Berkhout en Bobeldijk verschijnen ten tonele.

De vereniging is opgericht op 10 december 1910 op initiatief van de heer C. Jongewaard, de toenmalige kastelein van café de Vriendschap in Bobeldijk. Volgens het nog steeds aanwezige oude notulenboek werd op die datum in dat café de eerste vergadering gehouden ‘aangaande het oprichten van een rederijkerskamer of reciteerclub’. Na deze bijeenkomst was ‘Rederijkerskamer Kunst naar Kracht Bobeldijk’ een feit. De eerste voorzitter was de heer M. Wonder.

De entree voor een voorstelling bedroeg in die tijd 35 cent voor ongehuwden en 25 cent voor gehuwden. Mindervermogenden hadden gratis toegang. Kwam een speler te laat op de repetitie, dan moest er een dubbeltje boete betaald worden...

De naam van de vereniging is lang geleden veranderd in ‘Toneelvereniging Kunst naar Kracht Bobeldijk’. Vele jaren vonden de repetities en voorstellingen plaats in café de Vriendschap, maar sinds de sluiting in 1973 is café de Ridder in Berkhout de nieuwe thuisbasis.

Gastspelers

Kunst naar Kracht telt 22 vaste leden en maakt, indien nodig, gebruik van enthousiaste gastspelers. Waar de leden vroeger voornamelijk uit Bobeldijk kwamen, komen zij nu ook uit Berkhout, Avenhorn, Baarsdorpermeer en Hoorn. Eens per jaar brengen zij een toneelstuk op de planken, veelal een blijspel of een klucht. Veel succes heeft de vereniging gehad met ‘Zoin offer’, ‘Zeemansvrouwen’, ‘Jongens van de Koopvaardij’, ‘Sil de Strandjutter’, ‘Drie is teveel’ en Lucy’s Baby’. “In december van 2010 voerden wij een zelfgeschreven dorpsrevue, ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan op. ‘Eeuwigheid kent geen tijd’ kostte ons toen veel tijd en energie, maar boven alles veel energie voor de toekomst! Nu zijn we bezig met de revue voor 110 jaar kunst naar Kracht!”, meldt Marco Veld.

Humorvolle revue

Marco Veld werd in 1966 geboren ‘op de Bobeldijk’. Hij verhuisde na verloop van tijd naar Berkhout om samen te wonen met Nicolette, maar keerde na zes jaar weer terug naar Bobeldijk. “Mijn vader, moeder en tante speelden toneel bij Kunst naar Kracht Bobeldijk, overigens speelde Nicolette een aantal keer mee, net als mijn broertje en schoonzus. Rond mijn 18e sloot ik mij aan bij de vereniging. Eerst als speler, later hield ik me alleen bezig met het decor, maar ben toch ook weer gaan spelen. En nu brengen wij de zelfgeschreven revue ‘Niets is wat het lijkt’ over Bobeldijk en Berkhout, met humoristische sketches en muziek. We zijn sinds september 2021 gestart met repeteren en vinden dat we het dorpstoneel naar een hoger niveau hebben gebracht door het gebruik van film. Verschillende dorpsfiguren komen langs in de uitvoering, maar ook voor niet Berkhouters en Bobeldijkers is dit een fantastische voorstelling. Drie leden debuteren tijdens de voorstelling: Jan Dirk en Frederieke Dobber en Yelena van der Kroon. “


Genieten

De voorstelling ‘Niets is wat het lijkt’ wordt opgevoerd op vrijdagavond 25 en zaterdag 26 november om 20.00 uur en zondag 27 november om 14.00 uur in café De Ridder, Kerkebuurt 171 in Berkhout. “Reserveren is wel gewenst. Dat kan via Janine Swart j.swart@quicknet.nl of bel Annet Staal 06-13096087. Iedereen is van harte welkom om te genieten van onze geweldige revue. Niets is wat het lijkt... of toch wel?”

Gepast betalen

Bezoekers vanaf 13 jaar betalen 10 euro voor een entreekaartje. Voor kinderen tot en met 12 jaar kost de entree 4 euro. Graag gepast betalen. Pinnen is ook mogelijk, maar dat probeert de vereniging uit, dus neem voor de zekerheid contant geld mee om teleurstelling te voorkomen. 

Meer informatie over de toneelvereniging is te vinden op www.kunstnaarkrachtbobeldijk.nl.

Afbeelding
Ondersteuning voor mantelzorgers in Koggenland Algemeen 25 jan, 16:29
Afbeelding
Grote Westfriesland Debat in Martinuscollege Grootebroek Algemeen 25 jan, 14:54
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: wat zijn het en waarom stemmen op 15 maart 2023? Politiek 24 jan, 11:32
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: de meestgestelde vragen (en antwoorden) Politiek 24 jan, 11:30
Afbeelding
Stemwijzers Provinciale Statenverkiezingen 2023: hier vind je ze Politiek 24 jan, 08:48
Afbeelding
Toename aantal auto-inbraken in onze regio Algemeen 23 jan, 14:08
Afbeelding
Politie zoekt getuigen van diefstal met geweld in Berkhout Algemeen 23 jan, 12:01
Afbeelding
Dementie treft veel ouderen in onze regio: lees hier over de cijfers Algemeen 23 jan, 09:53
Afbeelding
Automobilist rijdt na nachtdienst met auto in het water bij Avenhorn 112-nieuws 22 jan, 08:31
Afbeelding
Handrem vergeten: auto te water in Berkhout 112-nieuws 21 jan, 13:43
Afbeelding
Schoolvakanties 2023: alle vakanties regio Noord op een rij Algemeen 18 jan, 14:52
Afbeelding
Aantal hypotheekaanvragen met 45 procent gedaald in vierde kwartaal 2022 Algemeen 17 jan, 21:50
Afbeelding
Bijeenkomst 'Westfriesland en Duurzaamheid' in Wognum Algemeen 17 jan, 15:24
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Koggenland

Op Rodi Koggenland volg je het laatste nieuws uit Koggenland. Rodi Koggenland informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Koggenland

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Koggenland in je mailbox.