‘Als je eenmaal begint met bridgen, ga je dóór’

Nieuws
De wekelijkse bridgeavond wordt goed bezocht.
De wekelijkse bridgeavond wordt goed bezocht. (Foto: Aangeleverd)

LANDSMEER – De Landsmeerse Bridge Club nadert zijn tachtigste verjaardag. Opgericht op 10 september 1943 wordt deze populaire denksport nog altijd enthousiast en fanatiek in Landsmeer beoefend. Dat is een feestje waard. Het zeventig- en vijfenzeventigjarig bestaan werden al groots gevierd en hetzelfde mogen de leden verwachten bij het komende jubileum. Wat gaat er gebeuren? Nee, net als haar kaarten tijdens het spel geeft secretaris Renée Schuitmaker de plannen niet prijs.

Door Marcel van Stigt

Na diverse omzwervingen, ooit begonnen in de Robinsonhaven, heeft de Landsmeerse Bridge Club een vaste locatie: de grote zaal van het Geertruida Huis. Daar schuiven elke maandag leden aan om diverse partijen te spelen, steeds twee tegen twee. Ondanks de grootte van de zaal is het nog best inschikken; de avonden worden immers wekelijks bezocht door zo’n zestig liefhebbers. Uit Landsmeer, maar ook uit Oostzaan en Amsterdam-Noord.

Het zegt alles over de levensvatbaarheid van deze club en de populariteit van het bridgen. “Mijn ouders speelden ook al bridge en dat ben ik ook gaan doen”, zegt Marijke Couzy (82), lid vanaf 1986. “En later heb ik het ook nog met mijn zoon gespeeld, totdat hij naar het buitenland ging. Het denken en combineren, kijken hoe je het spel kunt uitspelen, dat is het leuke van bridgen. Als je eenmaal begint met bridge, ga je dóór. Dat zie je bij onze club terug. De mensen zijn heel trouw en soms best fanatiek.”

De Landsmeerse Bridge Club is niet geheel toevallig in de Tweede Wereldoorlog ontstaan. Het waren sombere tijden en om wat licht en vreugde aan de bevolking te kunnen bieden is het initiatief genomen om in clubverband te bridgen. Vierentwintig liefhebbers meldden zich aan, maar ze moesten zich wel behelpen. Er gold een avondklok en daarnaast moest er worden geïmproviseerd om aan spelmateriaal te komen. Een set kaarten was alleen verkrijgbaar als er naast een geldbedrag twaalf eieren werden geleverd, de boards fabriceerden de leden zelf van triplex. Hiermee is de basis gelegd voor jaren spelplezier. 

In de jaren tachtig maakte de AVRO nog mooie promotie voor deze denksport met een wekelijkse cursus bridge op televisie. Er zijn toen in heel Nederland bridgeclubs ontstaan. Maar de Landsmeerse Bridge Club was zijn tijd ver vooruit en bestond al.

Een van de trouwe leden is Jan Hondius (77). Hij is al ongeveer dertig jaar aan de club verbonden. De charme van het bridgen zit hem, stelt hij, in de spanning die erbij komt kijken. Met je teamgenoot probeer je je tegenstanders te slim af te zijn en dat kan op verschillende manieren. “Je spreekt met je partner een systeem af en dat probeer je uit te voeren. Daarom is het zo’n populaire denksport. Er worden diverse kampioenschappen gehouden, in Nederland, maar ook wereldkampioenschappen. Dan wordt er heel fanatiek gestreden, want het gaat daarbij om grote geldbedragen.”

Zo ver gaat het in Landsmeer niet. Er heerst op de maandagavond in het Geertruida Huis een gezonde strijdlust, maar het gaat ook om de gezelligheid. Bridge is immers vooral een sociale sport. Secretaris Renée Schuitmaker: “We zijn een gezellige club mensen die een leuke avond willen hebben. Er zijn ook leden die thuis in groepjes bridgen. Zelf ben ik nu met mijn man zeven jaar lid. Ik wilde actief zijn in het dorp. Dan kun je gaan tennissen of anderszins, maar ik heb gekozen voor bridge. Ik vind het leuk om kaartspelletjes te doen, dat zit in de familie.”

De Landsmeerse vereniging is nog lang niet uitgebloeid. Wel wordt onderkend dat er meer jeugd bij zou mogen komen. Reden genoeg voor het bestuur om plannen te ontwikkelen om de club te promoten. Bijvoorbeeld tijdens de komende sportweek. Dan laat de club zeker van zich horen. 

Meer weten over de Landsmeerse Bridge Club? Bekijk de website: https://4056.bridge.nl/ 

Jan Hondius, Marijke Couzy en Renée Schuitmaker leggen de kaarten op tafel.