Koninklijke onderscheiding voor Ine van Brenk-Wietsma

Nieuws
Ine van Brenk tijdens haar dankwoord.
Ine van Brenk tijdens haar dankwoord. (Foto: Rodi Media/MvS)

LANDSMEER - Ine van Brenk-Wietsema heeft vandaag uit handen van burgemeester Léon de Lange een Koninklijke onderscheiding ontvangen. In de raadszaal op het gemeentehuis van Landsmeer is zij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. 

Met een smoesje was Ine van opgehaald en tot haar verrassing voor de deur van het gemeentehuis afgezet. Hoewel, verrassing... Toen haar werd verteld dat ze zich wel even mooi moest aankleden, had ze meer dan sterke vermoedens waartoe dit zou leiden. Eenmaal de raadszaal binnengeleid werd ze met een hartelijk applaus ontvangen door familie en vrienden die daar al hoog en breed aan de koffie zaten. 

De Koninklijke onderscheiding is haar toegekend vanwege de tientallen jaren waarin zij zich met ziel en zaligheid, belangeloos inzet voor vele verenigingen en goede doelen binnen en buiten de gemeente Landsmeer. Burgemeester Léon de Lange ontving zelden zoveel ondersteuningsbrieven bij de aanvraag voor een Koninklijke onderscheiding. Zo wordt Van Brenk lokaal geprezen voor haar inzet als voormalig voorzitter van de diaconie in Landsmeer die over de goede doelen in de kerk gaat en haar huidige rol als (deeltijd)koster bij de Protestantse Gemeente Landsmeer. 

Ook mede-vrijwilligers hebben haar bijdrage aan de vele goede doelen opgemerkt, zoals de Voedselbank en het inzamelen van speelgoed voor kinderen van wie de ouders daar niet de financiële middelen toe hebben. 

Op sportief vlak wist Van Brenk een belangrijke bijdrage te leveren aan voetbalvereniging IVV Landsmeer. Een vereniging waar zij al tientallen jaren van alle markten thuis is bij de kantinebediening en de organisatie van toernooien en activiteiten. Dé verbindende persoon voor de verschillende generaties van de vereniging. 

Regionaal is Van Brenk ook al tientallen jaren een hele belangrijke vrijwilliger voor de supportersvereniging van AJAX Amsterdam. Vanuit een bestuurlijke en toezichthoudende rol organiseert zij hier activiteiten en evenementen om de leden dichterbij de club te brengen en andersom. Eerder deze week heeft zij afscheid genomen van de supportersvereniging. 

Daarnaast is Van Brenk regionaal ook een begrip wanneer het gaat om het organiseren en meedenken bij grootse evenementen. Als Hoofd Openbare Orde en Veiligheid bij de gemeente Amsterdam stond zij aan de wieg van de Gay Games 1998 en was ze nauw betrokken bij onder andere de Canal Parade en de historische vaartocht door de grachten van Amsterdam toen Nederland het EK ’88 won. 

Haar tomeloze inzet voor alle inwoners en verenigingen binnen en buiten onze gemeente hebben ertoe geleid dat het Zijne Majesteit de Koning, zoals dat zo mooi heet, heeft behaagd om Ine van Brenk te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.