Veerboot fietsers en voetgangers Maassluis-Rozenburg plotseling gestopt

Zakelijk
Gistermiddag stopte de veerpont voor fietsers en voetgangers tussen Rozenburg en Maassluis plotseling. Blue Amigo heeft failissement aangevraagd.
Gistermiddag stopte de veerpont voor fietsers en voetgangers tussen Rozenburg en Maassluis plotseling. Blue Amigo heeft failissement aangevraagd. (Foto: Archief/Patrick Wanders)

Was de veerpont voor auto’s tussen Maassluis en Rozenburg al ruim zeven maanden uit de running, ook de veerboot voor voetgangers en fietsers vaart sinds gistermiddag niet meer. Exploitant Blue Amigo heeft faillissement aangevraagd en stopte per direct met varen. Dat meldt NOS.

Het plotselinge uit de vaart halen van de veerboot tussen Maassluis en Rozenburg had als gevolg dat er reizigers strandden bij de aanlegsteigers. Er werden bussen ingezet om hen alsnog te vervoeren. ook de lokale roeivereniging schoot te hulp, met een fiets- en voetveer.

Geldproblemen

Als verklaring voor de problemen die de afgelopen acht maanden optraden met de veerdienst - met als ingrijpendste probleem de veerpont voor auto’s die niet meer vaart sinds oktober 2022 -, geeft de provincie niet alleen technische problemen, maar ook te weinig geld bij de exploitant om de veerponten varende te houden. De exploitant geeft juist de schuld aan de provincie, die te weinig zou hebben willen bijspringen met geld. Andere oorzaken van de financiële problemen bij de exploitant zou de coronapandemie zijn, die het aantal reizigers verminderde, reparaties die duurder uitvielen dan verwacht en hogere brandstofkosten.

Bussen en fiets-voetveer

De komende dagen worden er afwisselend bussen en een fiets-voetveer ingezet om mensen alsnog tussen Maassluis en Rozenburg te vervoeren. Mogelijk start het bedrijf Damen, een scheepswerf in de Botlek, binnenkort met een noodveer.

25 mensen verliezen baan

Vakbond CNV heeft bij NOS aangegeven geen begrip te hebben voor het faillissement, waardoor zo’n 25 mensen hun baan verliezen. CNV geeft zowel de provincie als Blue Amigo hiervan de schuld: de provincie omdat ze “voor een dubbeltje op de eerste rang” wilde zitten, en Blue Amigo omdat die er “een warboel” van zou hebben gemaakt.