Lezing onbekende Sovjet-Unie slachtoffers in Oorlogsmuseum Medemblik

Cultuur
Remco Reiding vertelt over zijn zoektocht naar de slachtoffers op Ereveld.
Remco Reiding vertelt over zijn zoektocht naar de slachtoffers op Ereveld. (Foto: Jeroen Hendriks)

Remco Reiding houdt op 28 april om 20.00 uur de lezing De onbekende Sovjet-Unie Oorlogsslachtoffers in Nederland in het Oorlogsmuseum, aan Zeldenrust in Medemblik.

Op het Sovjet Ereveld in Leusden liggen 865 oorlogsslachtoffers uit de voormalige Sovjet-Unie begraven. Na de Tweede Wereldoorlog werden ze slachtoffer van een nieuw conflict: door de Koude Oorlog toonde niemand belangstelling voor hen. Niemand identificeerde hen of informeerde hun nabestaanden. Ze raakten langzaam maar zeker in de vergetelheid. Totdat een jonge journalist, Remco Reiding, in 1998 besloot de soldaten te identificeren en hun nabestaanden te zoeken om hen te vertellen dat vader, grootvader, broer op het Sovjet Ereveld in Leusden begraven ligt. Reiding werd voor zijn opsporingswerk geridderd en onderscheiden. Zijn enerverende zoektocht beschreef hij in een boek: Kind van het Ereveld. In de woorden van Adriaan van Dis is zijn verhaal ‘een toonbeeld van empathie, doorzettingsvermogen en voorbeeldige journalistiek, maar vooral ook een daad van rechtvaardigheid’.

Hoe deze internationale zoektocht verliep en wat betekent dit voor Reiding vertelt hij tijdens de lezing.

Kaarten reserveren kan via www.oorlogsmuseummedemblik.nl  Een kaartje kost 10 euro, voor vrienden 8 euro. De opbrengsten komen geheel ten goede aan de stichting.