Aanvulling coalitieakkoord overhandigd aan burgemeester Midden-Delfland

Nieuws
De fractieleiders van CDA, D66 en OGP overhandigen hun aanvulling op het coalitieakkoord aan de burgemeester.
De fractieleiders van CDA, D66 en OGP overhandigen hun aanvulling op het coalitieakkoord aan de burgemeester. (Foto: MS)

CDA, D66 en OGP vormen het nieuwe college van de gemeente Midden-Delfland. Voorafgaand aan de maandelijkse commissievergadering afgelopen dinsdag overhandigden de drie fractieleiders hun aanvulling 2024 - 2026 op het coalitieakkoord van 2022 officieel aan burgemeester Fenna Noordermeer.

Marc Schapers

De drie partijen handhaven de bestaande afspraken uit het coalitieakkoord van twee jaar geleden, maar ‘voegen nieuwe ambities toe in het belang van onze inwoners, ondernemers én het weidse landschap’.

CDA-fractieleider Rob Zwaard: “Veel blijft hetzelfde, maar bijvoorbeeld in nieuwe bouwplannen gaan we veel tijd en energie steken, zodat na realisatie van de huidige plannen gebouwd kan blijven worden - met jongeren en senioren als belangrijkste doelgroepen. Dat is in vergelijking met het eerdere akkoord en een belangrijke stap vooruit.” 

Wat de realisatie van het AZC aangaat zegt Zwaard dat nu doorgepakt moet worden. “Er moet snelheid komen in het vergunningstraject, in het bouwen. Ook zal zowel het college als de raad fors moeten investeren om inwoners en andere belanghebbenden daarin mee te nemen.”

Schone lucht

Ook OGP is content met de aanvullende afspraken over de woningbouwlocaties voor na 2026. Niek Knaap: “Die locaties moeten allemaal in de kernen worden gerealiseerd, dus dat wordt een moeilijke opgave. We moeten daar nu al mee aan de slag om straks de vruchten te kunnen plukken.”

Ook het stiltegebied en schone lucht krijgen in nadere afspraken volgens Knaap de nodige extra aandacht. “Zo verwachten we dat het college met een voorstel komt over welke maatregelen nodig zijn om het ‘Schone Lucht Akkoord’ te kunnen ondertekenen”, aldus Knaap. “Waar we vooral ook blij mee zijn is dat we echt werk gaan maken van gedegen participatie en betrokkenheid bij de inwoners. Met dit akkoord en deze wethouders moet veel meer aandacht komen voor bijvoorbeeld duidelijke brieven, duidelijke uitleg van procedures, uitleg zodat mensen weten hoe ze bezwaar kunnen maken, etc.”

Dualisme 

Op de vraag of veel zal veranderen met het aantreden van het nieuwe college, antwoordt Roger Vieira (D66) dat hij liever even stilstaat bij wat ‘sowieso hetzelfde blijft’: “De raad telt zeventien volksvertegenwoordigers die zijn gekozen door de inwoners van Midden-Delfland. Zij blijven met dit college allemaal hun inbreng houden, de controlerende rol van de raad blijft dezelfde. We willen dat het college het dualisme, het onafhankelijke karakter van de gemeenteraad koestert en zo de rol van de gemeenteraad versterkt.” 

In de raadsvergadering van 26 maart wordt de aanvulling 2024 - 2026 inhoudelijk besproken en wordt de beoogde nieuwe wethouder Bart de Leede voor benoeming voorgedragen. OGP heeft De Leede als kandidaat-wethouder voorgedragen.