Kunstwerkjes op tegels

Duurzaam
Bron: vtwonen.nl
Bron: vtwonen.nl (Foto: Ernie Enkelaar)

Deze week zetten we vrouwelijke designers in de spotlight. Vandaag is dat Marga van Oers (storytiles.nl)

De intrigerende ontwerpen van Marga van Oers zijn een ode aan de natuur. “Geen enkele tegel is hetzelfde omdat het puur handwerk is. Elk exemplaar is uniek. Sommige ontwerpen heb ik een paar jaar in mijn hoofd. Een nieuwe StoryTiles-collectie maken duurt weken. Ik moet ruimte in mijn hoofd hebben, dan komt het er ook uit. Als ik dat gevoel niet heb, begin ik niet”.

Kunst meer toegankelijk

Oog voor beeld zat er bij Marga al vroeg in. “Als kind verzamelde ik al plaatjes en krantenknipsels. Mooie bonbonpapiertjes bewaarde ik in een speciaal doosje. Ik wilde altijd al de creatieve kant op, maar echt voor een leven als kunstenaar kiezen vond ik eng. Daarom heb ik eerst zelfs communicatiewetenschap gestudeerd, heel safe.” De AHK en Loods 5 bleken een gouden combi. Nu is haar werkplaats in een voormalige cacao-overslag van 100 m2 op het KNSM-eiland in Amsterdam. “Een van mijn drijfveren is altijd geweest: kunst meer toegankelijk maken. Ik snapte nooit waarom het zo ingewikkeld en duur moest zijn. In de winkel viel me op dat mensen behoefte hadden aan werk dat niet alleen betaalbaar was, maar ook begrijpelijk. Een bevestiging van wat ik al aanvoelde.”

Miniatuurwereldjes

Marga’s beeldverhalen bestaan uit een combinatie van fotografie, schilderwerk en knipsels. Ze wijst naar een tegel waarop een jongetje met zeepbellen staat. “De bellen zijn confetti die ik stuk voor stuk heb uitgeknipt en daarna gefotografeerd.” Op een andere tegel staat een wintersporttafereel. “Die besneeuwde bergen heb ik gemaakt van gescheurde vellen papier. Elk onderdeel draagt dus ook een verhaal in zich. Zo zie ik in alles miniatuurwereldjes. Soms heb ik van tevoren een idee, maar vaak ontstaat het al doende en worden het series.” Ze loopt naar een lage archiefkast met een heleboel smalle lades. “Maak kennis met mijn beeldbank. Ik verzamel allemaal knipsels uit oude boeken en tijdschriften. Elk laatje is een categorie: boerderijdieren, bloemen, sport, gebouwen, transport, natuur, strand, varen, kinderen, avontuur. Ga zo maar door.”

Meer inspiratie nodig? Kijk op de Facebookpagina van Rodi Wonen!