Wethouder Robert Tesselaar van de gemeente Opmeer zelf aan de slag.
Wethouder Robert Tesselaar van de gemeente Opmeer zelf aan de slag. (Foto: Robert Jan Cornelisse)

Koggenland en Opmeer scoren uitstekend op zwerfafvalindex

Algemeen

Een zwerfafvalindex van 9,1 voor Koggenland en 8,3 voor Opmeer. Dat zijn de resultaten van de jaarlijkse monitoring van zwerfafval in beide gemeenten. 

En dat is een prachtig resultaat, zeker ook ten opzichte van andere gemeenten. Ook is er weer gemeten of er afval wordt bijgeplaatst bij afvalbakken. En het zal niet verrassen dat dit noch in Koggenland, noch in Opmeer het geval was. En ook dat is een aanzienlijk hogere score dan gemiddeld. Deze positieve resultaten tonen aan dat de aanpak van Koggenland en Opmeer op het gebied van zwerfafval werkt. Verantwoordelijk wethouders Rosalien van Dolder van Koggenland en Robert Tesselaar van Opmeer zijn dan ook zeer tevreden over deze resultaten en danken alle zwerfafvalrapers:

“Afgelopen voorjaar hebben we in een video onze inwoners opgeroepen om zwerfafvalraper te worden en je eigen omgeving, stoep, straat, buurt of plantsoen schoon te houden. Iedereen die zich aanmeldde kreeg van ons een gratis zwerfafvalraper. En dat werkte: een ongekend groot aantal zwerfafvalrapers heeft zich aangemeld en dit aantal heeft onze stoutste verwachtingen overtroffen. Ook is het leuk om te zien hoe kinderen zich inzetten voor een schonere omgeving en daarbij hun ouders enthousiast maken. Op de Facebookpagina’s ‘Ik raap zwerfafval Koggenland en ‘Ik raap zwerfafval Opmeer’ hebben we het hele jaar door campagnes en nieuws geplaatst. Bovendien hebben we een aantal zwerfafvalrapers gevraagd wat hun reden is om zwerfafval te rapen en dat op video gedeeld. Het prachtige resultaat in de zwerfafvalmonitoring komt dan ook niet uit de lucht vallen, maar is het resultaat van een gezamenlijke aanpak. En daar willen wij iedereen dan ook hartelijk voor danken.

Doorzetten in 2022

Natuurlijk gaan we volgend jaar verder met de aanpak van zwerfafval. Met vertrouwde en nieuwe campagnes en opruimacties. Zwerfafval kent geen grenzen. Daarom zoeken we ook steeds meer een regionale en zelfs provinciale samenwerking op. Want samen kom je nog verder. Als gemeente Koggenland en gemeente Opmeer willen we hier graag een voortrekkersrol bij blijven spelen. Wij roepen onze inwoners dan ook op om ook in 2022 te blijven bijdragen aan een schoon Koggenland en Opmeer. Want uiteindelijk willen we natuurlijk naar een 10 op de zwerfafvalindex, dus naar een gemeente zonder zwerfafval”.

Het rapport van gemeente Koggenland is geheel te bekijken en te downloaden via https://schonerholland.nl/wp-content/uploads/Monitoring%202019-2021%20-%20Koggenland.pdf 

Het rapport van gemeente Opmeer is geheel te bekijken en te downloaden via https://schonerholland.nl/wp-content/uploads/Monitoring%202019-2021%20-%20Opmeer.pdf

Wethouder Rosalien van Dolder van de gemeente Koggenland raapt zelf zwerfafval.
Afbeelding
Speciale inschrijving Gabberweek Senioren Algemeen 5 dec, 09:09
Afbeelding
Drystack profiteert nog steeds van winst OVNH: ‘Zelfs vanuit Australië was er interesse’ Algemeen 2 dec, 16:10
Afbeelding
Open Dag bij het Horizon College Algemeen 1 dec, 16:16
Afbeelding
Wanneer mag je een deurwaarder inschakelen? Algemeen 1 dec, 16:04
Afbeelding
Plannen Gebiedsvisie Opmeer-Spanbroek Algemeen 30 nov, 12:00
Afbeelding
Extra geld voor Kindcentrum Hoogwoud Algemeen 29 nov, 11:41
Afbeelding
Kom achterom tijdens Aartswoud in kerstsfeer Uit 29 nov, 11:12
Afbeelding
Virgil van Dijk, de rots in de branding van Oranje Oranje 29 nov, 11:00
Afbeelding
Oranje in Qatar: matige start kan leiden tot groot succes Oranje 28 nov, 15:00
Afbeelding
Green Soap Company: ‘Doe mee aan de OVNH, alleen al voor publiciteit en een groter netwerk’ Algemeen 28 nov, 10:59
Afbeelding
WK: zó stimuleerde Qatar de nationale voetbalgekte Oranje 24 nov, 15:00
Afbeelding
WK 2022: de best betaalde voetballers Oranje 24 nov, 13:30
Afbeelding
Feestelijk samenzijn voor gouden echtparen in Opmeer Algemeen 24 nov, 10:21