Wie wordt de opvolger van Prins Bob in ‘t Darsgat?

Algemeen
Het Prinselijk Trio. Prins Bob is de langstzittende prins van de Deurdarsers neemt afscheid.
Het Prinselijk Trio. Prins Bob is de langstzittende prins van de Deurdarsers neemt afscheid. (Foto: aangeleverd)

Alaaf! Prins Bob, de langst-zittende Prins Carnaval van De Deurdarsers ooit, krijgt 26 februari een opvolger. Het nieuwe Prinselijk Trio wordt dan geïnstaleerd en de prins krijgt een opvolger. 

Jolanda Appelman is al jaren lid en nu voorzitter van de vereniging. “Normaalgesproken hebben wij elk jaar een nieuwe prins. Vorig jaar ging de carnaval door corona niet door, maar hebben we nog wel ‘Heel Opmeer bakt appeltaart’ gedaan, waar Bob nog actief was als prins. Onze nieuwe kandidaat Prins (dat ben je zolang je nog niet geïnstalleerd bent) is iemand die onder meer de verbinding wil maken tussen de verschillende dorpskernen Opmeer, Spanbroek en Hoogwoud.”

Cryptische omschrijving

Het bestuur houdt de identiteit van de kandidaat Prins en Hofdame geheim tot de onthulling. “Binnen de vereniging proberen ze het altijd al uit te zoeken wie het worden”, vertelt Jolanda. “Overal wordt op gelet en elk woord wat er geschreven en gezegd is, wordt uitgepluisd. Maar hierbij een tipje van de sluier in cryptische vorm: zij loopt gewoon met acht poten en hij rent lang met twee benen; financieel is een spartaans feestje; Highwood op z’n smalst; Arbo technisch is een kleine belly niet in de mode en vier tieners houden zich niet aan de wet en sturen spotify quizzen. Daar moeten ze het mee doen.”

Karneval op de Duitse Tour

Om het carnaval levend te houden is gekozen voor het thema Karneval op de Duitse Tour op de installatieavond . “We gaan carnaval ook ‘over de grens’ vieren, omdat dit toch hét feest van verbinding is. Dus willen we Hoogwoud daar zeker bij betrekken. De Prins maakt het thema van het carnavalsfeest zaterdagavond bekend. Ook hebben we een gezellig programma gemaakt, waar iedereen van kan genieten. Carnaval is voor mij ook een stukje ontspanning. Gewoon een weekje geen gedoe aan mijn hoofd. Ik zit in zo’n week lekker in een carnavalsbubbel. Alles wat er buiten het carnaval gebeurt, krijg ik op dat moment niet zo mee.”

Sociaal

Tijdens carnaval zijn veel mensen bij de organisatie en installatie betrokken. “Als je meedraait met deze prachtige groep mensen, kom je erachter dat het carnavalsgebeuren echt een sociale bezigheid is. Mensen zeggen regelmatig over het carnaval: ‘daar heb ik niks mee’. Als ik ze vervolgens uitleg wat we allemaal doen, komen ze tot de conclusie dat het een heel sociaal gebeuren is en niet alleen maar om alcohol nuttigen. We gaan op visite bij zelfstandig wonende ouderen, die een bezoekje van ons heel leuk vinden. Ook gaan we naar de Lindehof in Hoogwoud, de Schakel in Opmeer en de Weijdehof in Spanbroek waar we de ouderen bezoeken. Dat is zo dankbaar om te doen.”

Programma

Iedereen is vrijdag 26 februari om 21.00 uur welkom voor de installatie van het Prinselijk Trio in Pardoes, De Weyver 8 in Hoogwoud, die overigens start rond 22.00 uur. Via het bekende spelletje ‘Wie van de Drie’ wordt de identiteit van de nieuwe Prins bekend gemaakt. DJ Luc verzorgt de muziek en de entree is gratis. Op 1 april wordt om 17.00 uur een Vrijmibo in De Hooghe Heeren gehouden. Kijk voor kaarten op de website. De carnavalsoptocht vindt plaats op 2 april. Om 12.00 uur fietsen versieren in de brandweerkazerne, Het Bon 8 in Opmeer, en de optocht start om 13.30 uur voor de basisschool jeugd met aansluitend de kindermiddag. Vanaf 21.00 uur begint The Masked Singer ’t Darsgat in café Vroeg of Laat, Spanbroekerweg 192 in Spanbroek. De avond is bijna uitverkocht. In De Hooghe Heeren wordt 3 april vanaf 14.00 uur een grootse G-Carnavals Party gehouden.

Alaaf! Wie heeft er al zin in carnaval? De kaarten voor alle activiteiten zijn te bestellen via www.deurdarsers.nl

Het is carnaval in 't Darsgat. U viert dat toch ook mee?