Peter van Wonderen maakt de fietsen weer rijklaar.
Peter van Wonderen maakt de fietsen weer rijklaar. (Foto: SUUS Fotografie om in te lijsten)

Fietsfactory Opmeer zoekt nieuwe fietsen

Algemeen

Peter van Wonderen uit Hoogwoud is oud fietsenmaker, maar blijft zijn vak met veel plezier uitoefenen. Hij is vrijwilliger bij de Fietsfactory, één van de projecten van Anverdan in de gemeente Opmeer. 

Wiebo Beenen is zeer betrokken bij zijn gemeente, vooral met de mensen die het wat minder hebben. Zo ontstonden onder meer de projecten Gunvakantie, Schuif ‘s an, Kerstboomverhuur, Marktbus en de Fietsfactory, bedoeld voor mensen die het niet breed hebben. Wiebo laat weten: “De organisatie van de Fietsfactory is weer op zoek naar ‘nieuwe’ fietsen, die we na een opknapbeurt een tweede leven bieden. De afgelopen zes maanden waren we al verrast met veel fietsen. Daar zijn er 110 van uitgedeeld. Dit leidde tot veel blije kindergezichten , maar ook volwassenen die weinig geld hebben komen in aanmerking voor een tweedehands fiets en niet te vergeten nieuwkomers en vluchtelingen”.

Stichting Jeugd en Jongeren Opmeer

Wat begon als jeugd- en jongerenwerk Opmeer is uitgegroeid tot een goedlopend projectbureau jongeren- en ouderenwerk voor écht alle inwoners van de gemeente Opmeer, maar ook daarbuiten. Het projectbureau draait vrijwel geheel op vrijwilligers uit de eigen gemeente. Waar jongeren eerst deelnemer waren van Award, groeit zeker 50% door naar een vrijwilligersstatus. Betrokken zijn en blijven bij jong en oud. Essentieel  voor de stichting is dat alle activiteiten zorgen voor verbinding. Er is altijd speciale aandacht voor de inwoner die wat meer kwetsbaar is en de evenementen moeten passen in de missie en visie van de inclusieve samenleving in de gemeente.

De kerstboomactie start over een paar weken en daarna weer aandacht voor de succesvolle projecten Gunvakantie en Tour de Heroes.

Tweedehands fiets

Peter van Wonderen is één van de vele vrijwilligers die de gemeente Opmeer rijk is. Hij is elke woensdagmiddag te vinden in het handenarbeidlokaal, gelegen aan de gang tussen de Wulfram en Adelaar in Hoogwoud. Daar krijgen tweedehands fietsen een tweede leven. Wie nog een fiets heeft staan die niet gebruikt wordt of is de kleine te groot geworden voor een fiets, geef ze dan aan de stichting om op te knappen. De organisatie zorgt ervoor dat de fiets een nieuwe eigenaar krijgt.

Geen oud ijzer

Wiebo: “Heb je nog een fiets, die nog een kans verdient? Het maakt niet uit of het een kinderfiets, omafiets, dames- of herenfiets is, wij maken mensen weer blij. Stuur een mailtje naar anverdan2020@gmail.com of bel ons op 0226-355095 (spreek in), we halen elke woensdag fietsen op. De bedoeling is dat het een ‘rijbare’ fiets is, het is natuurlijk niet zo dat we wrakken naar het oudijzer moeten brengen.”

Vrijwilliger worden?

Alle projecten van de stichting draaien op vrijwilligers. Zij zijn van onschatbare waarden. Vrijwilligers van jong tot oud. Sommigen al  jaren verbonden aan specifieke projecten, anderen breed inzetbaar of net beginnend. “Zo zoeken we voor het onderdeel senioren Gabberweek nog vier vrijwilligers om het programma in elkaar te zetten. In vier bijeenkomsten is dat zo gepiept”, zegt Wiebo.

Voel je je ook zo betrokken bij je gemeente? En wil je graag helpen? Veel van de vrijwilligers groeien door vanuit eerst meedoen aan projecten naar assisteren van de doorgewinterde vrijwilligers tot het zelfstandig begeleiden van projecten. Wil jij ook vrijwilliger worden? Neem dan contact op met Wiebo via bovenstaand telefoonnummer. 

Stages en trainingen

Stagelopen kan ook bij het jeugd-, jongeren- en ouderenwerk en alle evenementen die hiervoor worden georganiseerd. 

Meer weten over de stichting, vrijwilliger worden, stage lopen of een training? Kijk eens op www.opmeeractueel.nl

Afbeelding
Oranje in Qatar: matige start kan leiden tot groot succes Oranje 28 nov, 15:00
Afbeelding
Green Soap Company: ‘Doe mee aan de OVNH, alleen al voor publiciteit en een groter netwerk’ Algemeen 28 nov, 10:59
Afbeelding
WK: zó stimuleerde Qatar de nationale voetbalgekte Oranje 24 nov, 15:00
Afbeelding
WK 2022: de best betaalde voetballers Oranje 24 nov, 13:30
Afbeelding
Feestelijk samenzijn voor gouden echtparen in Opmeer Algemeen 24 nov, 10:21
Afbeelding
WK-shirt Rode Duivels te controversieel voor Qatar Oranje 23 nov, 08:00
Afbeelding
Alle ogen gericht op de goudhaantjes tijdens WK Qatar Oranje 22 nov, 16:42
Afbeelding
Informatieavond in ‘t Centrum over zonnepanelen in de gemeente Opmeer Algemeen 22 nov, 14:32
Afbeelding
Geslaagd turntoernooi voor Mara Slippens en Linde Wagenaar Algemeen 22 nov, 13:48
Afbeelding
Zorgverzekering via de gemeente Opmeer Algemeen 22 nov, 10:22
Afbeelding
Vogels in de winter: zo kun jij helpen! (4 tips) Algemeen 21 nov, 16:02
Afbeelding
Echtpaar Roodhof-Dijkstra zestig jaar getrouwd Algemeen 21 nov, 15:25
Afbeelding
Oranje en het WK: zo deed Nederland het de afgelopen jaren op het WK VIDEO 20 nov, 12:41