Steeds meer buitenlanders hebben een baan in Nederland, maar hebben ook huisvesting nodig.
Steeds meer buitenlanders hebben een baan in Nederland, maar hebben ook huisvesting nodig. (Foto: Pexels/Tima Miroshnichenko)

Meedenken over huisvesting buitenlandse werknemers in Westfriesland

Nieuws

Veel bedrijven in Westfriesland zijn afhankelijk van buitenlandse werknemers. De groeiende economie in Westfriesland vraagt om extra arbeidskrachten, die niet allemaal in de regio te vinden zijn. 

Om deze reden trekken ondernemers steeds vaker buitenlandse arbeidskrachten aan. Zij komen naar de regio voor een kort verblijf: ze werken vaak een aantal maanden en gaan daarna weer huiswaarts. Nu al is er een tekort aan huisvesting voor deze werknemers. Uit onderzoek blijkt dat in de toekomst de vraag naar buitenlandse werknemers verder gaat toenemen. De zeven Westfriese gemeenten werken samen met de provincie Noord-Holland en de Westfriese Bedrijvengroep, om te zorgen voor extra huisvesting voor buitenlandse werknemers in de regio. 

De zeven gemeenten in de regio vinden het belangrijk dat inwoners en bedrijven in de regio kunnen meedenken in het onderzoek. Daarom wordt tot en met 29 mei een online enquête gehouden, die alle inwoners, ondernemers en werkgevers kunnen invullen. In deze online vragenlijst worden stellingen voorgelegd over mogelijke oplossingen voor het vraagstuk en mogelijke uitgangspunten voor geschikte locaties. Daarnaast wordt in de enquête gevraagd geschikte locaties op de kaart aan te wijzen. 

Locatieonderzoek

Het locatieonderzoek richt zich op nieuwe middelgrote locaties vanaf ongeveer 100 bedden. In totaal wordt voor 3.000 logiesplekken extra capaciteit gezocht. Dit is de opgave tot 2025. Het onderzoek kent drie fasen. In de eerste fase is met (vertegenwoordigers) van belanghebbenden in de regio besproken wat belangrijke aandachtspunten zijn bij het zoeken naar geschikte locatie. Dit vormt de basis voor criteria waarop mogelijke locaties getoetst worden. Deze eerste fase is afgerond. Het onderzoek is nu een tweede fase ingegaan, waarin breder wordt opgehaald hoe inwoners en bedrijven in de regio tegen het vraagstuk aan kijken. Ook worden mogelijk kansrijke locaties geïnventariseerd. Een belangrijk onderdeel van fase is de online enquête. In de derde fase worden de geïnventariseerde locaties beoordeeld op geschiktheid en wenselijkheid. Op basis van deze beoordeling worden de meest kansrijke locaties voorgesteld.

Enquête

Laat uw mening weten en vul de enquête in op www.regiowestfriesland.nl.

Afbeelding
Paratriatleet Geert Schipper blijft zichzelf verbeteren Zorg 16 jun, 17:00
Afbeelding
Campagne Brandweer Nederland: ‘Check, koop, plak rookmelders in huis!’ Algemeen 16 jun, 13:56
Afbeelding
WW-daling extra sterk door seizoensinvloeden Algemeen 16 jun, 13:34
Afbeelding
Kickbokstalent Melissa wil wereldkampioen worden Zorg 15 jun, 17:00
Afbeelding
Komt het knarrenhof nog in Opmeer? Algemeen 15 jun, 10:41
Afbeelding
‘Als je lichaam er goed uitziet, krijgt ook je zelfvertrouwen een boost’ Zorg 14 jun, 17:00
Afbeelding
Golfen voor Dorcas met de Lionsclub Opmeer-Medemblik Algemeen 14 jun, 15:00
Afbeelding
Burgemeester opent Landbouwshow Opmeer Algemeen 14 jun, 13:27
Afbeelding
VVS’46 4 kampioen Algemeen 14 jun, 11:05
Afbeelding
Dijkgraaf Luc Kohsiek zwaait af Algemeen 13 jun, 16:15
Afbeelding
Burendag 2022: ‘Buurtgenoten hebben behoefte aan verbinding na twee jaar corona’ Algemeen 13 jun, 15:29
Afbeelding
ANWB start fietsinzamelingsacties in Noord-Holland Algemeen 10 jun, 14:16
Afbeelding
Waar zijn sommigen mee bezig in Medemblik? Algemeen 9 jun, 06:34
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Opmeer

Op Rodi Opmeer volg je het laatste nieuws uit Opmeer. Rodi Opmeer informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Opmeer

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Opmeer in je mailbox.