Steeds meer buitenlanders hebben een baan in Nederland, maar hebben ook huisvesting nodig.
Steeds meer buitenlanders hebben een baan in Nederland, maar hebben ook huisvesting nodig. (Foto: Pexels/Tima Miroshnichenko)

Meedenken over huisvesting buitenlandse werknemers in Westfriesland

Nieuws

Veel bedrijven in Westfriesland zijn afhankelijk van buitenlandse werknemers. De groeiende economie in Westfriesland vraagt om extra arbeidskrachten, die niet allemaal in de regio te vinden zijn. 

Om deze reden trekken ondernemers steeds vaker buitenlandse arbeidskrachten aan. Zij komen naar de regio voor een kort verblijf: ze werken vaak een aantal maanden en gaan daarna weer huiswaarts. Nu al is er een tekort aan huisvesting voor deze werknemers. Uit onderzoek blijkt dat in de toekomst de vraag naar buitenlandse werknemers verder gaat toenemen. De zeven Westfriese gemeenten werken samen met de provincie Noord-Holland en de Westfriese Bedrijvengroep, om te zorgen voor extra huisvesting voor buitenlandse werknemers in de regio. 

De zeven gemeenten in de regio vinden het belangrijk dat inwoners en bedrijven in de regio kunnen meedenken in het onderzoek. Daarom wordt tot en met 29 mei een online enquête gehouden, die alle inwoners, ondernemers en werkgevers kunnen invullen. In deze online vragenlijst worden stellingen voorgelegd over mogelijke oplossingen voor het vraagstuk en mogelijke uitgangspunten voor geschikte locaties. Daarnaast wordt in de enquête gevraagd geschikte locaties op de kaart aan te wijzen. 

Locatieonderzoek

Het locatieonderzoek richt zich op nieuwe middelgrote locaties vanaf ongeveer 100 bedden. In totaal wordt voor 3.000 logiesplekken extra capaciteit gezocht. Dit is de opgave tot 2025. Het onderzoek kent drie fasen. In de eerste fase is met (vertegenwoordigers) van belanghebbenden in de regio besproken wat belangrijke aandachtspunten zijn bij het zoeken naar geschikte locatie. Dit vormt de basis voor criteria waarop mogelijke locaties getoetst worden. Deze eerste fase is afgerond. Het onderzoek is nu een tweede fase ingegaan, waarin breder wordt opgehaald hoe inwoners en bedrijven in de regio tegen het vraagstuk aan kijken. Ook worden mogelijk kansrijke locaties geïnventariseerd. Een belangrijk onderdeel van fase is de online enquête. In de derde fase worden de geïnventariseerde locaties beoordeeld op geschiktheid en wenselijkheid. Op basis van deze beoordeling worden de meest kansrijke locaties voorgesteld.

Enquête

Laat uw mening weten en vul de enquête in op www.regiowestfriesland.nl.

Afbeelding
Stond bij jou de zomerpuzzel van Rodi in de krant? Algemeen 9 aug, 09:00
Afbeelding
Lisa leest voor Vrijwilligerspunt Partnerbijdrage 4 aug, 08:30
Afbeelding
Actrice en singer-songwriter Noa Zwan uit Medemblik is bezig bijtje Algemeen 4 aug, 08:00
Afbeelding
Snel een boodschap doen? Laat je huisdier nooit achter in de auto! Algemeen 2 aug, 11:00
Afbeelding
Stikstof reducerende innovaties op Landbouwshow Opmeer Algemeen 31 jul, 08:14
Afbeelding
Stoffelijk overschot gevonden in sloot Hoogwoud 112-nieuws 29 jul, 05:12
Afbeelding
Dierenarts waarschuwt voor grasaren: ‘Kans op blijvend letsel bij honden’ Algemeen 28 jul, 16:24
Afbeelding
Spektakel en gezelligheid op de 111e Landbouwshow in Opmeer Algemeen 28 jul, 08:00
Afbeelding
Gemeente Opmeer verhoogt starterslening Algemeen 26 jul, 10:00
Afbeelding
Op de kiek in een oude botswagen in Aartswoud Algemeen 25 jul, 15:23
Afbeelding
Gemeentelijke oorkonde voor handler Erik Groot uit Spanbroek Algemeen 25 jul, 15:13
Afbeelding
Scootmobiel aangereden in Opmeer 112-nieuws 21 jul, 12:30
Afbeelding
In eerste helft 2022 WW gestaag afgenomen Algemeen 21 jul, 11:06
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Opmeer

Op Rodi Opmeer volg je het laatste nieuws uit Opmeer. Rodi Opmeer informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Opmeer

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Opmeer in je mailbox.