Voorlopig geen woningen op honden losloopgebied in Hoogwoud

Nieuws
Het college besluit om voorlopig geen woningen te bouwen op honden losloopgebied in Hoogwoud.
Het college besluit om voorlopig geen woningen te bouwen op honden losloopgebied in Hoogwoud. (Foto: Pixabay)

OPMEER - Er wordt voorlopig geen ontwikkelplan voor woningbouw gemaakt op het honden losloopgebied (Pade/ hoek ingang sport- en recreatieterrein De Weijver). Dat heeft het college van burgemeester en wethouders van Opmeer besloten op 27 februari 2024.

Er is geen versnelling van woningbouw mogelijk

De belangrijkste reden om op deze locatie woningen te bouwen, was dat de woningen snel en voordelig gebouwd konden worden. Met de huidige wet- en regelgeving kunnen woningbouwplannen niet op korte termijn gerealiseerd worden. De belangrijkste reden om woningen te bouwen op deze locatie is daarmee komen te vervallen.

In het voorjaar 2024 worden 99 sociale huurwoningen opgeleverd aan de Kunstlaan in Opmeer. Deze woningen zijn gedeeltelijk bestemd voor de aandachtsgroepen die ook in aanmerking zouden komen voor een woning op de locatie De Weijver. De druk om snel voor deze doelgroep te bouwen is daarom minder hoog.

Geen zwaarwegende bezwaren

Tijdens het participatietraject hebben veel inwoners, omwonenden en belangenorganisaties met ons meegedacht of er zwaarwegende bezwaren zijn voor woningbouw op deze locatie. Naast reacties van mensen die juist op deze plek kansen zien voor woningen voor jongeren/starters, waren er ook zorgen over de verwachte verkeerstoename, parkeerdrukte in de wijk en het verlies van groen. Alhoewel het college van burgemeester en wethouders deze zorgen serieus neemt, ziet zij voldoende mogelijkheden om deze knelpunten op te lossen als daar eventueel woningen gebouwd zouden worden.

Potentiële locatie voor woningbouw

De behoefte aan huurwoningen en koopwoningen blijft onverminderd hoog. Zo blijven veel jongeren uit de gemeente noodgedwongen bij hun ouders wonen omdat er voor hen geen betaalbare koopwoningen zijn. Het honden losloopgebied in Hoogwoud blijft daarom een potentiële locatie voor woningbouw.