Korthout doorbreekt stilte rond misbruik in aangrijpend boek

Nieuws
Herman blikt terug op zijn jeugd
Herman blikt terug op zijn jeugd (Foto: aangeleverd)

REGIO – “Ik ben van mijn zevende tot mijn achttiende misbruikt door mijn stiefvader,” onthult Herman Korthout (59) in zijn boek ‘Niet aankomen, niet afvegen’. Zijn persoonlijke verhaal is nu beschikbaar via boekscout.nl of te verkrijgen via een speciale win-actie (zie onderaan artikel). 

Liever tien keer loos alarm dan één zwaar beschadigd kind

Herman’s hartverscheurende verhaal begon in zijn zevende levensjaar. Het werd er niet beter op toen hij in 1983, het huis uitging en zijn moeder confronteerde met de waarheid over het misbruik door haar echtgenoot. Ondanks zijn uiteindelijk moedige stap naar gerechtigheid, stond hij er vaak alleen voor vanwege de ontkenning van zijn moeder en de angstaanjagende macht van zijn misbruiker. Na jaren van stilte besloot Herman dat het tijd was om zijn verhaal te vertellen, niet alleen voor zichzelf, maar juist ook voor anderen die zich in een vergelijkbare situatie bevinden. “Het van je afschrijven is goed. Dat heb ik altijd ontkend. Maar dat is wel zo,” voegt Herman toe, die bij voetbalclub AZ als voorzitter van de businessclub een bekend gezicht was. 

Openhartig

Het boek, ‘Niet aankomen, niet afvegen’, biedt een openhartige weergave van Herman’s ervaringen, waarbij geen enkel detail onbesproken blijft. Het is een boek in de categorie ‘de olifant in de kamer benoemen’. “Ik vind dat je alles moet kunnen zeggen, zodat mensen weten waar dit over gaat, en wat er werkelijk gebeurt,” voegt Herman toe. En waar gaat dit over? Over een jongen die gemanipuleerd en misbruikt werd door zijn stiefvader en daar jarenlang een trauma aan heeft overgehouden. Uiteindelijk, maar rijkelijk te laat voor Herman en nog veel meer slachtoffers, volgde dan een vorm van gerechtigheid: “In 1995 overleed mijn stiefvader ruim na zijn detentie, ik weet niet waaraan.”


Kaft van het boek; klik voor aanschaf boek - (Foto: aangeleverd)

Motivatie

Korthout wil – middels zijn boek – een inspiratie zijn voor anderen om te laten zien hoe je met deze ellende om kunt gaan. Hij heeft het geschreven met de bedoeling om ouders, verzorgers en oppassers bewust te maken van veranderend gedrag bij kinderen en hen aan te moedigen om actie te ondernemen. “Liever tien keer loos alarm dan één zwaar beschadigd kind,” voegt Herman toe. Het boek biedt daarnaast steun aan degenen die getraumatiseerd zijn door vergelijkbaar misbruik, met de boodschap dat er hoop is en dat zij kunnen overleven. “Het is mij gelukt om mijn geluk te zoeken. En het verleden te parkeren. Jij kan hierin ook slagen. You can survive,” vertelt Herman, die gaandeweg het interview nog altijd geraakt wordt door oude wonden die worden opengehaald. Zeker als het gaat over zijn buurjongetje, dertien jaar jonger dan Herman dat, zo later bleek, ook te zijn misbruikt door zijn stiefvader. Herman schiet vol.

Trauma

Zichtbaar geëmotioneerd vervolgt Herman zijn verhaal, iets dat toch wel aangeeft dat het nog altijd diep zit. Niet gek. Het schrijven van het boek was daarom geen gemakkelijke taak, maar met de aanmoediging van zijn vrouw Monique en de hulp van redacteur Tom Staal, kon hij zijn verhaal op papier zetten. Hij heeft de stilte doorbroken en zijn stem laten horen, niet alleen voor zichzelf, maar voor allen die hetzelfde hebben meegemaakt. En wil vooral laten zien dat je het ook positief kunt bekijken: “Je kunt voor de trein springen of jezelf in de kraag vatten en jezelf boven je trauma uit tillen,” zegt Herman.

Wie is Herman?

Sommigen zullen Herman kennen vanwege zijn betrokkenheid als bevlogen voorzitter van de Businessclub bij AZ. Anderen misschien als zelfstandig ondernemer van Xerox, die in 1993 startte en gevestigd was in Heerhugowaard. Hier woonde Herman ook zo’n vijftien jaar. Goedlachs, sociaal en vanuit zijn vakgebied altijd enorm betrokken en empathisch. De wereld leek hem toe te lachen. Maar zoals zo vaak het geval is: niets is wat het lijkt. ‘Beoordeel een boek niet aan de kaft’, is zeker van toepassing op Herman. Na zoveel jaren is het dan best spannend maar voelt het vooral als opluchting voor Herman dat het eindelijk op papier staat. Inmiddels woont Herman met zijn vrouw in Amsterdam, nabij Schiphol. ‘’Mijn vrouw houdt het moestuintje bij. Ik ben het domme hulpje die uiteindelijk toch de wortels eruit trekt in plaats van het onkruid. Het is écht gebeurd’’, lacht Herman, die hier uiteraard de lol van kan inzien.

Boek winnen

Zijn boek met daarin alle details over deze zwarte periode uit zijn leven is er eentje in de categorie ‘de olifant in de kamer benoemen’ en een must-read voor iedereen die meer wil weten over seksueel misbruik en manipulatief gedrag. Mail Herman waarom jij denkt dat je een gratis boek verdient. De schrijver stelt een aantal gratis boeken beschikbaar naar aanleiding van de reacties op dit artikel via: hermankorthout@hotmail.com.

Als u niet thuis bent in de digitale wereld is Herman ook telefonisch bereikbaar via: (06) 17 38 58 82.