Toneelvereniging Schakels speelt ‘Een Voorstelling’

Nieuws
In het toneelstuk wordt het verhaal verteld over het leven van een oude man die dement wordt, maar toch het leven blijft vieren.
In het toneelstuk wordt het verhaal verteld over het leven van een oude man die dement wordt, maar toch het leven blijft vieren. (Foto: SUUS Fotografie om in te lijsten)

HOOGWOUD - Toneelvereniging Schakels speelt vrijdag 15, zaterdag 16 en zondag 17 maart de voorstelling ‘Een Voorstelling’ in de Hooghe Heeren in Hoogwoud. In het toneelstuk wordt het verhaal verteld over het leven van een oude man die dement wordt, maar toch het leven blijft vieren. 

‘Wij omarmen dit stuk met een lach’

De veertien spelers zetten een bijzonder verhaal neer wat veel herkenning zal oproepen, vooral voor mensen die zelf te maken hebben met iemand die met dementie kampt. De hoofdrolspeler meneer Huisman, vertolkt door Cor Groenland, is 90 jaar en wil graag vrolijk dement worden. Dit doet hij met een flinke dosis humor. Ondanks zijn leeftijd wil hij wat van het leven maken, maar hij merkt ook dat hij af en toe wat steekjes laat vallen en het soms wat mistig wordt in zijn hoofd. Wat doe je dan? Zoek je hulpmiddelen of plak je overal papiertjes op? Met wat voor gevoel ga je verder als steeds meer mensen je ontvallen, in het bijzonder je allerbeste vriend? Hoe houd je jezelf staande tussen klagende leeftijdgenoten? Ga je erin mee of ga je in opstand? Het stuk vertelt de weg die wordt afgelegd door meneer Huisman. Hij is op weg naar een gesloten afdeling, maar ondanks alles heeft hij nog behoorlijk veel humor. De voorstelling staat stil bij de vergrijzing en en wat dit allemaal met zich meebrengt. Toneelvereniging Schakels bestaat uit 25 leden en 3 ereleden. De oudste speler is 78 jaar en inmiddels 61 jaar lid. Het jongste lid is 21 jaar. 

Over Schakels

In dit stuk is er tevens een gastspeler van 14 jaar. Een van de ereleden wordt dit jaar 80. Afgelopen jaar heeft zij nog meegespeeld in het stuk ‘Gebroeders Grimm op vakantie.’ Naast de leden is er een aantal vrijwilligers die helpt met de techniek, kleding en grime. Ook is er een eigen fotograaf. Voor de vereniging is een voorstelling altijd een samenspel. De een heeft een rol met veel tekst, de ander een kleine rol of is wel aanwezig maar heeft stil spel. Voor hen is het belangrijkste om van elkaars spel te genieten en te beseffen dat elke rol belangrijk is. Volgens Cor is het juist zo dat mensen kleinere rollen onthouden. ‘’We omarmen dit stuk - deze herkenbaarheid - met een lach, maar af en toe ook met een heel klein traantje.’’ 

Kaarten

Kaarten zijn verkrijgbaar via www.toneelvereniging-schakels.nl. De voorstellingen op vrijdag en zaterdag starten om 20.00 uur, die van zondag om 14.30 uur. Alle stukken worden opgevoerd in de Hooghe Heeren aan Herenweg 60 in Hoogwoud.