Samen op de bres voor gezinnen

Zorg
De coördinatoren van HomeStart en Buurtgezinnen.
De coördinatoren van HomeStart en Buurtgezinnen. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Als steungezin ondersteun je een gezin uit jouw gemeente of jouw buurt. Dat doe je op vrijwillige basis. De hulp is alledaags en vriendschappelijk. Het kan bijvoorbeeld gaan om een wekelijkse speelafspraak, een weekend logeren of samen iets leuks ondernemen. 

Onder begeleiding van de lokale coördinator van Buurtgezinnen maak je samen afspraken over hoe je een gezin ondersteunt. Dat is elke keer maatwerk. Steungezinnen kunnen gezinnen met kinderen zijn, maar dat hoeft niet. Ook senioren met uitwonende kinderen, opa’s en oma’s en volwassenen zonder kinderen zijn van harte welkom. Buurtgezinnen vindt het wel heel belangrijk dat steunouders (opvoed)ervaring hebben met kinderen. 

Buurtgezinnen werkt samen met allerlei laagdrempelige initiatieven rondom gezinnen die zich overbelast voelen of opvoedvragen hebben. Een van deze samenwerkingspartners is Home-Start, actief in dezelfde gemeenten als Buurtgezinnen. Home-Start biedt opvoedingsondersteuning, praktische hulp en vriendschappelijk contact aan ouders met opgroeiende kinderen van 0 tot 18 jaar. De ouders geven zelf aan op welke gebieden zij steun wensen; hun vragen staan centraal. Vrijwilligers met opvoedervaring helpen ouders hun gezinsleven weer op de rit te krijgen. De vrijwilligers worden getraind en begeleid door een coördinator. Door laagdrempelige hulp te bieden probeert Home-Start te voorkomen dat alledaagse problemen uitgroeien tot ernstige en langdurige problemen. Home-Start wil het zelfvertrouwen van ouders bij het opvoeden vergroten en hun sociale relaties versterken. 

De vrijwilligers van Home-Start komen bij de gezinnen thuis, bij Buurtgezinnen gaan de kinderen bij het steungezin spelen. Buurtgezinnen is meer gericht op het ontlasten van de ouders. Steun via Buurtgezinnen kan doorlopen in jaren, maar Home-Start duurt ongeveer een jaar.

Aanmelden

Beide initiatieven hebben ruimte voor vrijwilligers/steungezinnen. Meer weten of aanmelden bij één van de of beide initiatieven kan via www.home-start.nl of www.buurtgezinnen.nl. Of neem contact op met één van de coördinatoren:

Christine Samsom (Home-Start West Friesland), tel. 06-10959288, c.samsom@humanitas.nl.
Irene Maas (Buurtgezinnen Drechterland en Hoorn), tel. 06-20915005, irenemaas@buurtgezinnen.nl.
Melissa Deenstra (Buurtgezinnen Enkhuizen), tel. 06-44276470, melissa@buurtgezinnen.nl
Denise Wijnker (Buurtgezinnen Opmeer), tel. 06-18461278, denise@buurtgezinnen.nl.
Corina Arends (Buurtgezinnen Koggenland), tel. 06-40868986, corina@buurtge zinnen.nl.