Henk Schulte staat pal voor de zelfstandige winkelier. "Ze zijn de kers op de taart."
Henk Schulte staat pal voor de zelfstandige winkelier. "Ze zijn de kers op de taart." (Foto: Els Broers)

“Zonder zelfstandige winkelier is er geen menswaardige samenleving”

26 jan, 20:30 Algemeen

PURMEREND/REGIO - Henk Schulte, met zijn echtgenote Stefanie eigenaars van boekhandel Het Leesteken, ziet met afgrijzen dat de kleine winkelier tijdens de Coronapandemie met de rug tegen de muur wordt gedrukt. Hieronder laat hij zijn licht schijnen over de huidige situatie, maar tevens legt hij het belang van de zelfstandige winkeliers. Want: zonder hem of haar is er geen menswaardige samenleving, geen gezellige buurt en geen bloeiende binnenstad.

Lokale winkeliers en ondernemers vertegenwoordigen een groot sociaal en maatschappelijk belang. 

“Onlineomzetten zijn tijdens de Corona pandemie behoorlijk gestegen, veelal ten koste van de kleine winkelier. De winkelstraten lijken leger te worden en het zijn met name de internetgiganten (Bol, Fonq, Amazon, Zalando om maar een paar te noemen) die profiteren van de pandemie en omzet wegkapen voor de neus van de kleine ondernemer. 

Twee lockdowns

Ook het overheidsbeleid heeft de kleine(re) ondernemer en winkelier niet geholpen. Legio voorbeelden kunnen worden genoemd met als klap op de vuurpijl dat twee opeenvolgende jaren een lockdown werd afgekondigd in december: traditioneel gezien de gezelligste en voor de winkelier belangrijkste periode van het jaar. Een periode waarin we niet alleen al onze klanten over de vloer krijgen maar waarin we ook reserves aanleggen om de stille maanden van het jaar (januari en februari) door te komen.

Sluiting Cruyff Speelgoed

Vorige week vernamen we dat Cruyff Speelgoed eind januari zijn deuren sluit en dat veel winkeliers en horecaondernemers het water boven de lippen staat. Vaak zijn persoonlijke drama’s het gevolg en zien mensen hun levenswerk en jarenlange investeringen in rook opgaan. Maar wat we ons wellicht onvoldoende realiseren is dat lokale winkeliers en horecaondernemers een grote waarde hebben voor onze stad.

Lokale winkeliers en ondernemers vertegenwoordigen een groot sociaal en maatschappelijk belang. Ze fungeren als bindmiddel tussen burger en economie. De winkelier denkt klantgericht, weet wat er speelt in de stad en regio, en is zodoende in staat zijn assortiment af te stemmen op de wensen van de klant en deze optimaal te bedienen en te informeren. De relatie tussen de lokale winkelier en de klant is veel meer dan die van verkoper en koper; die relatie is er een van verbondenheid, van onderlinge loyaliteit en van aandacht en zorg.

Socialiseren

Bij de zelfstandige winkelier ontmoeten mensen elkaar, maken ze een praatje, drinken ze een kop koffie op het terras van de vele horecagelegenheden in het stadje van Purmerend, en worden ze gefaciliteerd om dat te doen wat mensen het liefst doen: socialiseren, elkaar ontmoeten, inspiratie opdoen en fijne momenten beleven.

Sponsoring

De winkelier geeft niet alleen kleur aan onze stad maar maakt ook veel mogelijk wat anders achterwege zou blijven. Denk bijvoorbeeld aan sponsoring van events zoals Reuring en de Kunstroute, sponsoring van sportverenigingen, financiële bijdragen aan koren, postzegelverenigingen en nog veel meer culturele en lokale initiatieven samen met bijvoorbeeld De Purmaryn en P3. Zonder zelfstandige winkeliers geen kerstverlichting, geen stageplaatsen voor de scholieren in onze regio, geen gezellige markten, geen leefbare binnenstad, geen bijbaantjes voor onze jongeren en geen sociale betrokkenheid voor vrijwilligers. Zonder de advertenties van zelfstandige lokale winkeliers geen huis-aan-huisblad.

Misschien dragen wij als zelfstandige ondernemers ons belang onvoldoende uit. Zijn we daar te bescheiden voor en past die rol ons niet. Althans, denken we dat. Misschien vinden onze klanten het juist een goed idee dat we expliciet melden wat we allemaal ondersteunen en doen. Dat we op het raam van onze winkel/café/restaurant aangeven dat 80% van onze medewerkers uit Purmerend komt, onze stagiair in 5 HAVO zit op het Jan van Egmond. Dat onze vrijwilligers diversiteit van winkels in de stad mogelijk maken. Dat we bij verbouwingen en werkzaamheden van onze winkels gebruik maken van ondernemers uit de regio en dat we niet alleen maar kijken naar de meest aantrekkelijke offerte, maar dat gunnen en betrokkenheid er toe doen.

Daarmee is niet alleen het sociaal, cultureel en maatschappelijk belang benadrukt, maar ook het economische belang voor onze stad en regio.

Parels van Purmerend

Zonder zelfstandige winkelier geen menswaardige samenleving, geen gezellige buurt en geen bloeiende binnenstad. Ik hoop dat we daar allemaal wat meer bij stil staan wanneer we bij de internetgiganten dat bestellen wat we ook bij de winkel in de straat kunnen halen of kunnen laten bezorgen. Zelfstandige winkeliers zijn de kersen op de taart, de Parels van Purmerend.”

HENK SCHULTE

 De aanstaande sluiting van Cruyff Speelgoed leidde tot een storm van verdriet en verontwaardiging.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Purmerend

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
OVNH: Milieu Service Nederland Beste Onderneming van 2022 (Grootbedrijf) Algemeen 25 mei, 22:28
Afbeelding
OVNH: Green Soap Company Beste Onderneming van 2022 (MKB-Midden) Algemeen 25 mei, 21:42
Afbeelding
OVNH: Drystack Beste Onderneming van 2022 (MKB-Klein) Algemeen 25 mei, 20:47
Afbeelding
OVNH: TommyTomato Beste Onderneming van 2022 (De Belofte) Algemeen 25 mei, 19:30
Afbeelding
Jaap van Kuler overleden Algemeen 25 mei, 18:04
Afbeelding
Nieuwe manier van onkruidbeheersing in centrum Purmerend Algemeen 25 mei, 13:11
Afbeelding
Garrels orgel te horen tijdens Open Kerk Cultuur 25 mei, 11:06
Afbeelding
Open Dag Beemster op Hemelvaartsdag Algemeen 25 mei, 10:36
Afbeelding
50 jaar vrouwen- en meisjesvoetbal bij FC Purmerend Algemeen 25 mei, 09:00
Afbeelding
Burgemeester sluit drugspand op Baanstee Noord Algemeen 24 mei, 15:40
Afbeelding
De belangrijkste tips voor de werving van nieuw personeel Algemeen 24 mei, 12:41
Afbeelding
Voorinschrijven Avondvierdaagse woensdag 1 juni bij Concordia Algemeen 24 mei, 11:48
Afbeelding
Purmersteijn heeft er weer dertig keepers bij Algemeen 24 mei, 10:00
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief