Liander aan ondernemers: verplaats elektriciteitsproductie of -afname naar rustiger moment

Algemeen
Met name grote zonnedaken en zonneweiden hebben de afgelopen jaren onder aanmoediging van subsidies een enorme vlucht genomen.
Met name grote zonnedaken en zonneweiden hebben de afgelopen jaren onder aanmoediging van subsidies een enorme vlucht genomen. (Foto: aangeleverd)

REGIO - In navolging van andere gebieden in Nederland heeft het elektriciteitsnet in een groot deel van Noord-Holland Noord de maximale capaciteit bereikt voor het terugleveren van elektriciteit door grote zonnedaken, zonneweiden en windmolens. Nieuwe initiatieven en producenten die meer willen terugleveren komen voorlopig op een wachtlijst. Het gaat om 11 gemeenten voornamelijk in Noord-Holland Noord, maar netbeheerder Liander roept ook ondernemers in Purmerend op om hun elektriciteitsafname of - productie tegen een vergoeding te verplaatsen naar een rustiger moment. “Met de ruimte die daardoor op het elektriciteitsnet ontstaat, kan de netbeheerder ondernemers op de wachtlijst op het net toelaten”, laat een woordvoerder weten.

Met name grote zonnedaken en zonneweiden hebben de afgelopen jaren onder aanmoediging van subsidies een enorme vlucht genomen. Hierdoor is de opkomst van de grote zonnestroominstallaties veel sneller gegaan dan dat netbeheerders hun elektriciteitsnet kunnen uitbreiden. Om de betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet te kunnen blijven garanderen zijn de netbeheerders in gebieden waar dit speelt genoodzaakt om met wachtlijsten te werken. Zouden de netbeheerders dat niet doen, dan neemt de kans op grote en langdurige stroomstoringen enorm toe.