Céline en Safae openen eerste Zangfietspad in Groene Hart

Nieuws
Studente Céline Strijker (25) opende het Zangfietspad samen met Safae Ahannay (11), kinderburgemeester van Alphen, en wethouder Gert-Jan Schotanus.
Studente Céline Strijker (25) opende het Zangfietspad samen met Safae Ahannay (11), kinderburgemeester van Alphen, en wethouder Gert-Jan Schotanus. (Foto: Morvenna Goudkade)

ALPHEN/BOSKOOP - Zingen op de fiets een beetje gênant? Nee hoor, op het nieuwe Zangfietspad, op de grens van Alphen en Boskoop, kijkt niemand je raar aan. Daar is het Ravelijnpad, langs de N11, nu officieel het eerste zangfietspad in het Groene Hart.

Morvenna Goudkade

Donderdag is het Zangfietspad geopend, op de fiets, met een onthulling van speciale borden langs de weg. Initiatiefneemster Céline Strijker (25) uit Alphen mocht de onthulling doen samen met kersverse kinderburgemeester Safae Ahannay (11). 

‘Verkeersveiligheid wel belangrijk bij zangfietspad’

Het zangfietspad is een nieuw fenomeen. In de omgeving zijn er al een paar: in Leiden, Zoetermeer en Lansingerland. Alphen is de tiende gemeente in Nederland met zo’n fietspad en heeft de primeur voor het Groene Hart. Strijker vindt het ‘heel erg leuk’ dat haar idee opgepakt is door de gemeente Alphen, zegt ze. ,,Ik had een zangfietspad gezien op de social media, een pagina die ik volg. Het Ravelijnpad leek me heel geschikt om zangfietspad te worden.”

Daar is wethouder Gert-Jan Schotanus het mee eens: ,,Wij konden niet achterblijven”, vindt Schotanus. Hij waarschuwt wel om niet overal los te barsten in gezang. ,,De ene plek is geschikter dan de andere. Wij hebben gekeken naar de verkeersveiligheid. Op het Ravelijnpad, een vrij liggend fietspad, is genoeg ruimte. Maar er zijn plekken waar we niet zo gauw een zangfietspad zouden starten.” Het Raoul Wallenbergplein in Alphen en de rotondes op de Zijde in Boskoop, zijn van die plekken. ,,Daar staat de verkeerssituatie het niet toe.”

‘Je wordt er blij van en mensen moeten glimlachen’

Het Ravelijnpad, tussen de Compierekade en het Rietveldsepad, is bij veel mensen bekend. Er wordt gefietst, gewandeld, geskeelerd en hardgelopen. Ook Strijker komt er vaak. ,,Ik ga er met vriendinnen wandelen of skeeleren. En dan, met oortjes in, meezingen met liedjes. Dat is zo leuk, je wordt er blij van en andere mensen moeten er om glimlachen.”

Safae Ahannay heeft met de onthulling haar eerste echte optreden als kinderburgemeester te pakken. Het zangfietspad is ook heel leuk voor kinderen, denkt ze. ,,Ik hoop dat veel mensen er gebruik van gaan maken”, zegt ze. Ze heeft wel ideeën over wat ze wil gaan oppakken als burgemeester. ,,Ik vind sport heel belangrijk. Ik wil dat kinderen allemaal kunnen sporten.”

Zelf is ze ook sportief. ,,Ik zit op taekwondo. En na de vakantie wil ik op kickboksen.”

Daags na de opening heeft Strijker heel veel leuke reacties gekregen, laat ze weten. ,,Veel mensen zijn enthousiast over het Zangfietspad. Dat je daar gewoon kan zingen, zonder dat je toch een beetje schroom voelt als er andere mensen aankomen. Je kan ook lekker met elkaar zingen.” 

‘Buiten zingen nog beter dan zingen in de douche’

Over zingen worden veel positieve dingen gezegd: zo zou onderzoek hebben uitgewezen dat het energie en zelfvertrouwen geeft, goed is voor de longfunctie, stress vermindert en het brein activeert. 

Strijker studeert toegepaste psychologie, kan ze hier iets mee? ,,O zeker, ik weet dat er veel onderzoek is gedaan naar de effecten van zingen. Je kunt er gedrag en stemming positief mee beïnvloeden. Zeker als je het ook nog doet als je in beweging bent in de buitenlucht. Nog veel beter dan zingen in de douche.”