Hollandse Limes Classic ditmaal vanuit huis

Nieuws
Fietsers van Ipse de Bruggen staan klaar voor de start.
Fietsers van Ipse de Bruggen staan klaar voor de start. ((Foto: Ipse de Bruggen ))

ZWAMMERDAM - Landgoed Hooge Buch in Zwammerdam zette onlangs speciaal voor de Hollandse Limes Classic haar deuren open om de deelnemers de kans te bieden het castellum NIGRVM PVLLVM te bekijken. Dit terrein van Ipse de Bruggen is bekend vanwege de vondsten van de wereldberoemde Zwammerschepen. Terwijl deelnemers de vondsten uit de Romeinse tijd bewonderden schonken cliënten van Ipse de Bruggen een heus Romeins kopje koffie. Ook de medailles die de deelnemers van de tour ontvingen waren door hen gemaakt.

De deelnemers van de Hollandse Limes Classic stapten op de fiets voor een ontdekkingstocht langs de Hollands Limes, het voormalige Romeinse Rijk. Dit deden ze vanwege de coronamaatregelen vanuit huis. Vooraf konden de fietsers uit de afstanden 25, 65 en 110 kilometer kiezen. 

De routes gingen dwars door het mooie Groene Hart en over de Romeinse Limes. Dit is de grens van het voormalige Romeinse Rijk van Katwijk aan Zee, via Alphen tot aan de Duitse grens bij Herwen. “Langs deze riviergrens bouwden de Romeinen 2000 jaar geleden forten (Castella) en wachttorens. Ook legden ze wegen, kanalen en havens aan. Hiermee brachten de Romeinen techniek en innovatie naar de lage landen”, aldus de organisatie van de Limes Classic. “De Romeinse grensbeveiliging diende als verdediging, maar was niet zozeer bedoeld voor het afwenden van grote aanvallen. De grens was veel meer gericht op het snel overbrengen van berichten. Bovendien was de Romeinse Limes vooral de begrenzing van het Romeinse economische gebied. Aan de grens werd handel gedreven tussen de verschillende volken uit het Europa van die tijd. Het was daardoor een plek waar verschillende culturen elkaar ontmoetten, integreerden en kennis en gewoonten uitwisselden.”

Langs de Limes vindt men het Romeinse erfgoed bij het NIGRVM PVLLVM in Zwammerdam, Museumpark Archeon en archeologisch park Matilo en Brittenburg in Katwijk. Een stukje unieke Nederlandse geschiedenis die de deelnemers op eigen gelegenheid kunnen ontdekken.

Tijdens de tour konden de deelnemers bij verschillende lokale boeren genieten van streekproducten. Tegenover de galerie van Atelier Verfstreken van Ipse de Bruggen, aan Van Boetzelaerstraat in Alphen aan den Rijn, kon men de kleurrijke Limes ontwerpen zien op maar liefst 12 meter bouwdoek.

De expositie en de bouwdoeken vragen op originele wijze aandacht voor de archeologische waarde van de Hollandse Limes route die dwars door Alphen aan den Rijn loopt. De vormen en beelden van de Limes kunstwerken verwijzen naar de rijke cultuur en geschiedenis van de Romeinen in Alphen aan den Rijn en omstreken. 

De kunstwerken zijn niet alleen tijdens de Hollandse Limes Classic fietsroute te bewonderen, maar ook tijdens een wandeling.
Via Zorg en Zekerheid ontving Ipse de Bruggen drie elektrische duo fietsen. Zo kunnen de cliënten samen met een maatje net als de Limes Classic fietsers genieten van de mooie omgeving. De fietsen staan bij Grand café de Haven, zodat cliënten en begeleiders er gebruik van kunnen maken.

Afgevaardigden van de verschillende sponsor- en organiserende partijen, zoals gemeente Alphen aan den Rijn, Provincie Zuid-Holland, Archeon, Tactic Benelux, ICP, PReT en Ipse de Bruggen, hebben een intentieverklaring getekend om volgend jaar weer de Limes Classic te organiseren. Eind deze maand wordt voor de gehele Hollandse Limes de Unesco-status verwacht en dat zal veel aandacht geven. 

De tocht zal ook bijdragen aan de ambitie van de gemeente Alphen aan den Rijn om wereldstad aan de Limes te worden, zo verwacht Ipse de Bruggen.

Wethouder Kees van Velzen tekent de intentieverklaring.