Filmpremière met Aphense jongeren in de hoofdrol

Nieuws
De hoofdrolspelers bij de première van 'Jong in 2021' in Alphen: vlnr Rick, Jesse, Younes, Rianne, Nikki en Misha. Chaquel ontbreekt op de foto.
De hoofdrolspelers bij de première van 'Jong in 2021' in Alphen: vlnr Rick, Jesse, Younes, Rianne, Nikki en Misha. Chaquel ontbreekt op de foto. (Foto: Morvenna Goudkade)

ALPHEN/BOSKOOP - Zeven jongeren uit de gemeente Alphen vertellen hun verhaal op het witte doek. Wat betekent het om jong te zijn tijdens corona? De jongeren hebben allemaal een groot talent: dansen, drummen, kickboksen, freerunnen of voetballen, maar door corona liep alles anders. Toch hebben ze volgehouden, blijkt uit de film ‘Jong in 2021’. Vrijdagmiddag was de première. 

Morvenna Goudkade

De film wordt vertoond in de bibliotheek aan de Aarkade in Alphen. Er zijn wat genodigden van de gemeente en van culturele organisaties, maar dat is tot een minimum beperkt. Wel zijn de betrokken jongeren aanwezigen, met wat aanhang, en mensen van het filmproductiebedrijf. 

‘Het heeft me mentaal sterker gemaakt’

,,Het is best spannend”, vinden Misha Wolters (18) en Nikki de Vrij (17). ,,Wij hebben de film zelf ook nog niet gezien.” Allebei zijn het voetbaltalenten: Misha speelt in Amerika, in een universiteitsteam, Nikki speelt bij Feyenoord. Ze komen uit Alphen, net als freerunners Rianne Kompier (20) en Jesse Redegeld (22). Kickbokser Younes Ben Youssef (18) woont in Boskoop en drummer Rick van de Voort (20) woont in Alphen.

Danseres Chaquel Amahorseya is ook te zien in de film, maar kan niet bij de première zijn. Zij heeft verplichtingen bij popzangeres Numidia, voor wie ze danst in videoclips.

Filmmaakster Marjon Wassenaar, van StreetliveTV, maakte al eerder een film met de jongeren. Destijds bedoeld als documentaire over talent en passie. ,,Ik begon in januari vorig jaar”, vertelt Wassenaar. ,,Drie maanden later lag alles plat door corona. Uiteindelijk heb ik een film gemaakt over talentvolle jongeren in een wereld die opeens stilstond. Dit jaar begonnen we aan een vervolg. Het moest een verhaal worden van hoop in een open wereld. Maar weer liep het anders en kwamen we in een nog strengere lockdown. Het heeft veel gevraagd van de jongeren. Hoe zijn ze hiermee omgegaan?”

‘Ik denk dat het voor veel jongeren herkenbaar is’

In de film gaat het soms over teleurstellingen. Zoals freerunner Rianne die was geselecteerd voor het NK, dat vervolgens niet doorging. Nikki, in het beloftenteam van Feyenoord, leerde dat ‘mentaliteit’ heel belangrijk is. Bokser Younes merkte ook de impact van corona. ,,Ik ging andere dingen doen, die ik beter niet kon doen. Niks crimineels, hoor, haha. Maar ik heb mezelf herpakt, ik ga nu weer serieus om met mijn sport.” Dat geldt ook voor freerunner Jesse. ,,Ik geef ook les aan kinderen. Het effect van de lockdown was dat er veel minder is gesport en dat ik zelf ook minder ging sporten. Het was een lastige tijd, maar toch heeft het me mentaal sterker gemaakt.” 

Misha trok zich op aan de Amerikaanse sportmentaliteit, zegt ze. ,,We konden niet voetballen, maar we konden wel aan onze conditie werken.” 

Drummer Rick kreeg corona, niet leuk. ,,De klachten vielen wel mee, maar ik heb een week alleen op mijn kamer gezeten.” Rick studeert aan het conservatorium en speelt in de band Grateful Gents. ,,Het was wel even wennen om mezelf te zien”, zegt hij na afloop. ,,Maar ik vind het een goede film. Ik denk dat het voor veel jongeren herkenbaar zal zijn.”

Dat denkt ook filmproducente Marjon Wassenaar. ,,Ik vind het heel positief om te zien hoe de jongeren zich er doorheen slaan en ook hun talent willen overdragen.”

Bedoeling is dat ‘Jong in 2021’ de komende tijd op meerdere podia is te zien.