Cokky en Edith starten popkoor: ‘Dit is onze droom’

Nieuws
Cokky Koetsier (li) en Edith Broer hebben samen Popkoor Fame opgericht. Ze zoeken nu koorleden.
Cokky Koetsier (li) en Edith Broer hebben samen Popkoor Fame opgericht. Ze zoeken nu koorleden. ((Foto: Morvenna Goudkade))

HAZERSWOUDE-DORP – Het is een droom die uitkomt! Cokky Koetsier (60) en Edith Broer (62) starten een eigen popkoor, nadat ze al jaren actief zijn bij koren in de regio. Popkoor Fame begint in oktober en de oprichters zijn nu op zoek naar koorleden. Wie zingt er mee?

Door Morvenna Goudkade

Ze zijn net flyers gaan brengen bij Grandcafé De Egel in Hazerswoude, hun toekomstige repetitielocatie. Cokky Koetsier en Edith Broer zijn super enthousiast en kunnen niet wachten tot Popkoor Fame van start gaat. Maar waarom willen ze een eigen koor?

“Ik heb dit al heel lang in mijn hoofd”, zegt Koetsier. “Ik hou van zingen en van nieuwe dingen opzetten. Ik heb bij verschillende koren gezongen. En nu wil ik heel graag een popkoor in Hazerswoude-Dorp. Dat is mijn droom.” Ze deelde haar droom met Edith Broer, en die raakte ook geïnspireerd. “Een eigen koor lijkt me fantastisch. Net als Cokky ben ik al heel lang bezig met zingen. En ik ben ook songcoach, dan leid je het koor, als meezingend koorlid, zeg maar.” 

‘Fame van Irene Cara mag bij ons niet ontbreken’

Koetsier uit Hazerswoude-Dorp en Broer uit Hazerswoude-Rijndijk kennen elkaar van het zingen bij een koor, vertellen ze. “Eind 2019 kwamen we elkaar weer tegen. En toen bleek dat we allebei heel enthousiast waren om een koor te starten.” Er brak een tijd aan van plannen maken. Wat voor koor moest het worden? Voor wie? Welk repertoire? Waar moest het koor repeteren?  “We zijn aan de slag gegaan, van locaties bekijken tot nummers uitkiezen”, vertelt Koetsier. “Vorig jaar juni zouden we starten, maar door corona ging dat niet door. Maar nu kan het wél.”

Edith Broer begon met muziek bij de fanfare in Koudekerk en ging daarna zingen bij een koor in Benthuizen. Echtgenoot Gerard zingt ook graag, waarna ze samen belandden bij een koor in Koudekerk. “In die tijd viel ik af en toe in als songcoach”, vertelt Broer. “Koren hebben niet altijd een dirigent, maar maken vaak gebruik van een songcoach, dat is iemand die voor het koor staat, zonder dirigentenopleiding.” Het invalwerk smaakte naar meer. Als Broer later bij het Alphense koor Noisz terechtkomt, is het weer als songcoach. Ze doet het nog steeds hobbymatig, maar inmiddels is het meer een passie dan een hobby. “Ik vind het fantastisch om te doen en daarom wil ik graag ook ruimte maken voor Popkoor Fame”, zegt Broer. Daarbij krijgt ze hulp van man Gerard, want die heeft al aangeboden om te helpen met technische ondersteuning op de oefenavonden. 

Heel fijn, vinden de vriendinnen, want voordat je een koor kunt starten, moeten er zaken geregeld zijn. Dat geldt ook voor het repertoire. “Voor onze startfase hebben we vier nummer uitgekozen”, vertelt Koetsier. “Waaronder het nummer Fame van Irene Cara. Dat mag bij ons koor natuurlijk niet ontbreken, haha.”

Iedereen is welkom om lid te worden, benadrukken de dames. Aan audities doen ze niet. Maar als mensen nu echt niet kunnen zingen? “In de praktijk selecteert zich dat vanzelf wel uit”, weet Broer. “Niet iedereen hoeft supergoed te zijn, met elkaar zing je beter dan alleen. We maken een indeling in stemgroepen. Natuurlijk spelen er wel dingen als zangtechniek, klankkleur en toonhoogte, maar dat is helemaal geen probleem, weet ik uit ervaring.” Ze hebben zelf een website gemaakt, www.popkoorfame.nl, en daar staat alle informatie op. De eerste oefenavond is op woensdag 6 oktober, van 20:00 tot 22:00. “We repeteren in de bovenzaal van De Egel. En na afloop gaan we, met wie dat gezellig vindt, nog even een drankje doen beneden in het café.”