Prinses Irene: ‘Ik wens de boom een heel mooi leven’

Nieuws
Prinses Irene (li) vormt samen met haar familie een kring rondom haar zelf geplante levensboom in het zojuist geopende IreneBos.
Prinses Irene (li) vormt samen met haar familie een kring rondom haar zelf geplante levensboom in het zojuist geopende IreneBos. Foto: Morvenna Goudkade

ALPHEN - Bomen knuffelen? Tegen bomen praten? Prinses Irene (82) doet het al jarenlang: ze gelooft in de bijzondere kracht van bomen. En ze is niet de enige, bomen zijn populairder dan ooit. Afgelopen woensdag was er enorme belangstelling voor de landelijke viering van Boomfeestdag in Alphen. Prinses Irene opende daar het IreneBos en plantte als eerste een boom, samen met haar familie.

Morvenna Goudkade

Het is ‘s middags een drukte van belang in Park Zegersloot. De hele landelijke pers is uitgelopen: fotografen en filmploegen vechten om het beste plekje. Tegelijkertijd arriveren zo’n 350 schoolkinderen op de fiets en genodigden vanuit allerlei organisaties. 

Wij kunnen bomen nooit bezitten

Op de locatie staat een groot podium met overkapping. Terwijl de kinderen genieten van het voorprogramma met zangeres Sterre Koning, wachten de volwassenen op de koninklijke gasten. Prinses Irene heeft een aantal familieleden meegenomen: zoon prins Carlos (51), dochter Margarita (49) en schoondochter prinses Viktória (39). Ook zijn er vijf kleinkinderen aanwezig 

De 82-jarige prinses staat al decennia bekend als voorvechtster van de natuur: vooral bomen zijn haar favoriet. Haar boodschap om de natuur te beschermen is nadrukkelijk ook bedoeld voor kinderen. Ze schreef meerdere boeken, zoals Dialoog met de natuur (1995) en Aarde, ik hou van jou (2003). Het IreneBos is een geschenk van Stichting Nationale Boomfeestdag, mede namens de gemeente Alphen aan den Rijn. De opening van het bos was al gepland voorjaar 2020, maar is door corona diverse keren uitgesteld.

Het is inmiddels de 64ste Nationale Boomfeestdag, waarvan de landelijke viering plaatsheeft in Alphen. Het programma is ’s morgens al begonnen in Avifauna, waar burgemeester Liesbeth Spies en Boomfeestdagvoorzitter Albert Verlinde de gasten verwelkomen. De 18-jarige Sterre Koning zingt het Boomfeestdag-lied ‘Zoals jij’. Daarna is een KinderBomenTop, met allerlei klimaatonderwerpen, geïnspireerd door de Klimaattop in Glasgow. Prins Jaime, tweelingbroer van Margarita en tevens de Nederlandse klimaatgezant, stuurt vanuit Glasgow een videoboodschap om de kinderen succes te wensen.

In 1953 was er ook al een wereldklimaatconferentie. Daarbij werd opgeroepen tot een World Festival of Trees om de aarde te redden, en om kinderen hierbij te betrekken. Aanleiding voor Staatsbosbeheer om het initiatief te nemen voor een jaarlijkse Boomfeestdag in Nederland. Die is in 1957 voor het eerst gehouden, met 1600 kinderen. In de jaren daarna zijn door 100.000 kinderen jaarlijks 200.000 bomen en struiken geplant. 

In het IreneBos worden deze middag zo’n 700 bomen geplant. De eerste, een populier, is voor de naamgeefster van het bos. De koninklijke gasten, volwassenen en kinderen, nemen met vereende krachten de schop ter hand, na eerst met een touw de boom recht te hebben getrokken. De populier is de ‘levensboom’ van Irene en heeft een spirituele betekenis als ‘filosoof’. “Dat past heel goed bij u”, vindt Boomfeestdagvoorzitter Albert Verlinde.

Als de boom is geplant, maakt de familie een kring om de boom en spreekt de prinses zich uit: “Ik wens de boom een heel mooi leven.” Een bos met haar naam voelt wel een beetje dubbel, bekent ze. “Natuurlijk is het niet ‘mijn’ bos. Ik ben de naamgever, maar niet de bezitter. Wij kunnen nooit eigenaar zijn van de natuur. Bomen, dieren, maar ook kinderen, wij kunnen hen nooit bezitten. We kunnen alleen goed voor hen zorgen.”

Ze hoopt met Boomfeestdag bomen en kinderen samen te brengen. “Zodat we met elkaar de aarde nog mooier kunnen maken.”

Prinses Irene poseert met haar familie bij haar levensboom in het IreneBos. Links prinses Viktória, rechts prins Carlos en prinses Margarita.