Tom en Joris presenteren auti-voetbal

Algemeen
Tom Selser (li) en Joris van Griensven (allebei 19) hielden zaterdag een presentatie over auti-voetbal bij Floreant.
Tom Selser (li) en Joris van Griensven (allebei 19) hielden zaterdag een presentatie over auti-voetbal bij Floreant. (Foto: Morvenna Goudkade)

Voetbalvereniging Floreant in Boskoop hield zaterdag een open dag voor auti-voetbal, oftewel voetbal voor kinderen en jongeren met autisme. De club biedt dit al twee jaar, als enige in de regio, maar wil het graag nog beter bekend maken. Auti-voetbal trekt deelnemers uit de hele omtrek.

Morvenna Goudkade

BOSKOOP - Zaterdagmiddag verzamelen ouders, jongeren, leden van de autI-teams en commissieleden zich in de kantine van Floreant. Daar wordt een presentatie gehouden en aansluitend een introductietraining auti-voetbal. 

Voorzitter Patrick Rijnbeek is trots op de auti-commissie, die alles regelt voor het auti-voetbal: van trainingen tot tenue. Twee dames, Lianne en Ilse, zijn de drijvende krachten achter de commissie, daarnaast zijn er ook vrijwillige trainers. 

En, niet te vergeten, de stagiairs Tom Selser en Joris van Griensven (allebei 19) uit Alphen. De jongens doen de opleiding Sport & Bewegen bij MBO Rijnland en lopen stage bij de auti-teams van Floreant. Zij geven de presentatie op de open dag. Ze worden enthousiast begroet door een aantal spelers van de auti-teams, in geel-blauw Floreant-tenue. 

,,Zeker één procent van de Nederlanders heeft een vorm van autisme”, begint Tom. ,,Mensen met autisme kunnen snel overprikkeld raken en hebben vaak meer structuur en persoonlijke begeleiding nodig, dat bieden wij bij de auti-teams.”

Joris benadrukt dat ‘iedereen goed is op zijn eigen manier’. ,,Op onze trainingen is het altijd gezellig en hebben we plezier.”  De kinderen en jongeren zijn positief en betrokken naar elkaar”, vinden de stagiairs. ,,En ook naar ons.” Er is weleens wat: stemmingen kunnen wisselen van heel uitbundig naar teruggetrokken, maar dat meestal snel weer bij, legt Tom uit. Hij herkent soms wel dingen, zegt hij. ,,Ik heb zelf ADHD, dus ik begrijp soms de uitdaging, haha.”

Tom en Joris trainen ook ‘gewone’ teams’ maar zijn erg enthousiast over de auti-teams. ,,We zien veel plezier bij de auti-teams en iedereen helpt elkaar”, zegt Joris.  Zelf voetballen ze ook, Tom bij ARC en Joris bij AVV Alphen. Als de presentatie is afgelopen gaat iedereen naar veld 1. Daar wordt de proeftraining gehouden. Marco van Lienden (51) uit Hazerswoude dorp is er met twee zoons: Matthijs (21) en Mitchell (17). Beide voetballen al in het auti-team, vader Marco assisteert bij de trainingen. De auti-teams van Floreant staan open voor de hele regio. Zowel kinderen en jongeren uit Boskoop, Alphen, Waddinxveen, Hazerswoude en Gouda zijn al lid. Matthijs noemt het voetbal zijn ‘uitlaatklep’. Mitchell vindt het ook fijn: ,,Ik wil mijn energie vrijlaten.”

Dan gaat de training beginnen, met de vaste leden en wat nieuwkomers die komen kijken. Tom en Joris leggen uit dat iedereen die het wil proberen vier keer mag komen proeftrainen.

Een vader uit Gouda is er met zijn zoon. ,,Goed initiatief”, vindt hij. .,,Na de zomer komen we zeker terug.”

‘De auti-teams hebben plezier met voetbal en met elkaar’