‘De kick als het eindelijk lukt, geweldig!’

Algemeen
Sylvia van Oeffelt is voorzitter van Gymnastiekvereniging Boskoop en heeft sinds haar jeugd een passie voor turnen.
Sylvia van Oeffelt is voorzitter van Gymnastiekvereniging Boskoop en heeft sinds haar jeugd een passie voor turnen. (Foto: Movenna Goudkade)

Met wie praten we deze week in het Rosarium? Het is een sportieve dame, met een passie voor turnen. Sylvia van Oeffelt-van Zwieten (51) begon op vierjarige leeftijd, turnde in de selectie en was jarenlang jurylid. Tegenwoordig is ze voorzitter van gymnastiekvereniging Boskoop en blij dat haar turnsters weer kunnen trainen. Bij de atletiekvereniging!

Morvenna Goudkade

BOSKOOP – Het is een noodgreep vanwege corona, maar Sylvia is ontzettend blij met het aanbod van AV’47. De vaste trainingslocatie, in wijkcentrum De Plataan, is niet toegankelijk, maar buiten op het terrein van de atletiekvereniging mag je wel trainen. ,,We zijn heel gastvrij verwelkomd”, vertelt Sylvia. ,,We vinden het fijn dat we jullie kunnen helpen, zei het bestuur van AV’47.”

Het is voor turnsters een compleet andere wereld: die van de atletiek. Maar het is niet zo dat ze nu opeens gaan verspringen, boogschieten en kogelstoten. ,,Nee hoor, we hebben onze eigen spullen meegenomen, zoals de trampoline en de grondbalk. Natuurlijk is turnen eigenlijk een binnensport, maar in aangepaste vorm kunnen we ook buiten trainen.”

Ze begrijpt maar al te goed hoe belangrijk het is voor gedreven turnsters om te kunnen oefenen. Zelf was ze vroeger ook zo’n turntalent. Sylvia groeide op in Hazerswoude-Dorp en werd als vierjarige lid van gymnastiekvereniging Hou Vast. ,,Ik ben 30 jaar lid geweest. Ik heb in de selectie geturnd en vanaf mijn twintigste ben ik jurylid geworden.”

Tegenwoordig woont Sylvia alweer jarenlang in Boskoop met haar gezin. Ze werkt in de jeugdzorg en vindt het erg leuk dat haar dochter ook aanleg voor turnen blijkt te hebben.

,,Het leek me leuk om me als bestuurslid in te zetten voor Gymnastiekvereniging Boskoop. Inmiddels ben ik twee jaar voorzitter van onze club.”

Wat zo leuk is aan turnen? Dat kan ze heel goed vertellen, vanuit haar eigen ervaring. ,,Het acrobatische vind ik heel leuk: je hebt kracht nodig, lenigheid en durf. Het geeft heel veel uitdaging en spanning. Ik weet nog dat ik heel lang op een onderdeel trainde. De kick als het dan eindelijk lukt! Dat je het kunt toevoegen aan je oefening, dat je meer punten kan halen. Dat is geweldig.”

Turnen ziet er heel spectaculair uit, zo gracieus en elegant. Maar hoe moeilijk is het? ,,Nou, het moeilijkst vond ik vroeger de oefeningen op de evenwichtsbalk. Daar ben ik vaak afgevallen Je hebt maar 10 centimeter en daarop doe je een radslag en maak je een bruggetje. Dat vergt enorme lichaamsbeheersing.” En die elegante turnsters zitten dus onder de blauwe plekken, weet Sylvia. ,,Dat had ik zelf vroeger ook.” Al is ze ‘superblij’ met de accommodatie van de atletiekvereniging, de voorzitter hoopt dat de leden zo snel mogelijk weer in de turnzaal kunnen oefenen. ,,Door het buiten trainen, kunnen we lang niet alle onderdelen oefenen. Vooral voor de selectieturnsters is dat lastig. Daarnaast zouden we graag onze volwassenen-damesgroep weer willen opstarten, maar ook daar hebben we de zaal voor nodig.”

‘Het moeilijkst vond ik vroeger oefeningen op evenwichtsbalk’