Voetbal verbroedert in Boskoop

Algemeen
De familie Scholten, met Anneke geheel links, viert het EK met buren. Hun straat, de Ridderbuurt, doet mee met de langste vlag-wedstrijd.
De familie Scholten, met Anneke geheel links, viert het EK met buren. Hun straat, de Ridderbuurt, doet mee met de langste vlag-wedstrijd. (Foto: Morvenna Goudkade)

Het plan was om maandag met zijn allen buiten voetbal kijken, maar het weer werkte niet helemaal mee. Het mocht de pret niet drukken in de Boskoopse Ridderbuurt. De straat, gelegen langs de Gouwe, is helemaal versierd met vlaggen en oranje wimpels en gezelliger dan ooit. ,,Voetbal verbroedert, iedereen praat met iedereen.”

Morvenna Goudkade

BOSKOOP – De familie Scholten is zo’n beetje het middelpunt van het oranjefestijn. Niet alleen de familie zelf is volledig gehuld in oranje, ook huis, tuin en auto zijn feestelijk versierd. Zelfs de poes heeft een oranje strik om. Anneke (57) blijkt de drijvende kracht achter de buurtfeestelijkheden, echtgenoot Patrick (52) en de kinderen Angeline (26) en Nick (21) helpen mee. ,,Het begon met de wedstrijd voor de langste vlag”, vertelt Anneke. ,,Bij supermarkt Hoogvliet kun je vlaggen sparen, het leek me leuk om dat ook voor de buurt te doen.” Ze trommelde alle bewoners op om mee te doen en zegeltjes te plakken. ,,Zelf kreeg ik ook veel zegeltjes van mensen die voor me spaarden. Al gauw hadden we hier 97 vlaggen hangen, allemaal aan elkaar. Toen wilde ik natuurlijk naar de 100.”

Het werd steeds gezelliger in de Ridderbuurt, want steeds meer buren deden mee, vertelt de Boskoopse. ,,Er wonen hier ook Poolse mensen, die wilden ook de Nederlandse vlag langs het hek. De Poolse vlag hangt nu uit het raam.”

Ze houdt van voetbal, zegt ze. ,,Ik heb zelf op damesvoetbal gezeten. Ik kijk veel sport en kan er echt van genieten. Dus het EK vind ik superleuk. Maar de hele sfeer eromheen, dat vind ik bijna nog leuker. Voetbal verbroedert, iedereen praat met iedereen. Soms zeg je iemand wel gedag, maar weet je niet eens zijn naam. Nu hebben we veel meer contact.”

De familie Scholten hoopt dat de Ridderbuurt de langste vlagwedstrijd wint. Angeline gaat een leuk filmpje maken om op te sturen naar Hoogvliet. ,,We kunnen de 100 vlaggen niet helemaal aangesloten ophangen, want af en toe hebben we een poort. Maar voor het filmpje zetten we dan een mannetje in de poort die de vlag ophoudt.” Een van de prijzen is een minuut gratis winkelen, dat lijkt Anneke heel leuk. ,,Ik zou dan allerlei lekkers kopen voor de buurt, chips, frisdrank, bier, wijn, bitterballen. En dat bij de volgende EK wedstrijd gezellig met z’n allen opmaken.”

Die volgende wedstrijd gaat er komen, want Nederland won met 3-0 van Noord-Macedonië.

‘Iedereen praat met iedereen, we hebben veel meer contact’