Passievolle start voor Parkvilla Zomerweken!

Nieuws
Gasten, medewerkers en vrijwilligers van Parkvilla genieten van temperamentvolle Latin-muziek, tijdens de opening van de culturele Zomerweken.
Gasten, medewerkers en vrijwilligers van Parkvilla genieten van temperamentvolle Latin-muziek, tijdens de opening van de culturele Zomerweken. Foto: Morvenna Goudkade

ALPHEN – Feestje bij Cultuurcentrum Parkvilla! Daar is vrijdag de aftrap gegeven voor de Parkvilla Zomerweken, vol met kunst, film, muziek en dans. Tijdens een ‘culturele’ vrij-mi-bo verzamelde een bont gezelschap zich in Park Rijnstroom, om het glas te heffen op dit cultuurspektakel. De borrel is opgeluisterd met passievolle Latin-muziek.

Morvenna Goudkade

Cursuscoördinator Maaike van Zetten van Parkvilla blijkt een tweede leven te hebben als Latin-zangeres. Samen met haar vaste muzikale partner Álvaro Rovira Ruiz, die haar begeleidt op gitaar, zingt ze bolero, chachacha en tango. Van Zetten studeerde aan het conservatorium, spreekt vloeiend Spaans en is verzot op Cuba. Voor de gelegenheid is ze stijlvol gekleed in salsastijl.

Samen met Cindy van der Hoorn en Agnes van den Ham heeft Van Zetten de Zomerweken voorbereid. Het programma is zeer uitgebreid en begint meteen in het weekend, aansluitend op de borrel. Zo houdt de Alphense schilderes Yvette Bavelaar (39) op zaterdag een masterclass portrettekenen. ,,Helemaal volgeboekt”, vertelt Bavelaar, die bekendheid kreeg door het televisieprogramma Sterren op het doek en tevens exposeert in Parkvilla. Ook Aubrey Snell (45) timmert aan de weg. Zij geeft een klassiek kinderconcert, waarbij ze ook haar nieuwste project, een kinderboek, lanceert. Er is nog veel meer, zoals een workshop tape-art voor tieners en een fashion design summercamp voor kinderen vanaf acht jaar, inclusief catwalkles en modeshow. Een vijfdaagse fotografiecursus is ook gewild, net als schildercursussen, een dansdriedaagse en waterkunst. Liefhebbers kunnen meedoen aan een pop-up upcycling atelier, Studio Puinhoop genaamd. Ook in het theater en het filmhuis is veel te beleven, zo zijn er extra veel kinderfilms. 

‘Als gemeente mogen we trots zijn op Parkvilla’

De bezoekers van de openingsborrel genieten intussen van de opzwepende muziek. Zoals vrijwilligers Maarten Warnaar en Roderik Swanborn. ,,Wij zitten in het klusteam, we zijn met zijn tienen”, vertelt Swanborn. ,,Maarten is de leider van ons team.” Ze hebben pasgeleden de foyer een make-over gegeven. ,,Lekker geschilderd, alles ziet er weer fris uit. Het blauw en het wit op de muur is van mij. En het roze, haha.” De foyer is normaal het domein van Michelle de Groot, de studente is horeca-medewerkster bij Parkvilla en is ook naar de borrel gekomen. Koosje de Koeijer loopt rond om met haar gasten te praten. De Alphense is waarnemend directeur. Ze is kleurrijk gekleed en past goed in het Latin sfeertje. De Koeijer is blij met de nieuwe cultuurcoaches Irene Cournil en Kirsten Bothoff. ,,Wij brengen cultuur de wijken in”, vertelt Bothoff (29). ,,Theaterdingen, community art, mensen laten meedoen.” Fotograaf en kunstenaar Jan van Rijn (68) wil ook cultuur naar de mensen brengen. Hij geeft les bij Parkvilla, maar is ook bekend van het OLGA project. Openlucht galerie Alphen, oftewel kunst en cultuur in het park. Zijn collega-docent Hanne Krijger uit Alphen is er ook. ,,Ik geef keramiek-les”, vertelt Krijger. Cultuurwethouder Erik van Zuylen praat intussen bij met Alex Mooren, programmeur van Castellum, en Jeoffrey Bloemen, bestuursvoorzitter van Stichting Parkvilla, in het dagelijks leven architect. ,,Als gemeente mogen we heel trots zijn op Parkvilla”, vindt Van Zuylen. ,,Het zomerprogramma is voor alle leeftijden en alle disciplines.”

De Alphense cultuurmakelaar Kristien van den Oever is enthousiast over het optreden van Maaike van Zetten en haar muzikale partner. ,,Onze inspirerende collega”, zegt Birgitta Veld lachend, die de communicatie voor Parkvilla verzorgt. Uiteindelijk praat iedereen met iedereen. ,,Laat die Zomerweken maar komen”, zegt directeur De Koeijer. ,,We hebben er zin in.”