‘Ik dans ook in mijn hoofd, op liedjes die ik ken’

Nieuws
Esmee van Lent (12) geniet van haar jonge leven. Ze houdt heel veel van dansen en wil later dansdocent worden.
Esmee van Lent (12) geniet van haar jonge leven. Ze houdt heel veel van dansen en wil later dansdocent worden. (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP – Ze heeft nog geen uitgebreid verhaal. Esmee van Lent (12) is het leven pas net aan het ontdekken. Maar toch heeft ze als brugklasser al belangrijke dingen geleerd. Jezelf blijven, eigen keuzes maken, dingen doen die je gelukkig maken; daar gaat het om. Waar ze zelf heel gelukkig van wordt? Dansen.

Morvenna Goudkade 

Esmee werkte laatst mee aan een reportage over schoolkeuze. Ze gaf daarin tips en adviezen aan groep achters, die de keuze nog moeten maken. “Ik heb geadviseerd om zelf je school te kiezen”, zegt de jonge scholiere. “Je moet niet naar een school gaan omdat je vrienden daar naartoe gaan. Het gaat erom dat jij je er goed bij voelt.”

Doe wat je zelf leuk vindt, waar jij gelukkig van wordt

Esmee woont met haar familie in Boskoop. In haar jonge leven gaat het inmiddels al twee jaar om corona, hoe gaat ze daarmee om?

“Het begon in groep 7”, vertelt Esmee. “We kregen toen thuisonderwijs online. Ik heb in die tijd niet perse achterstand opgelopen, maar het was wel moeilijker om bij te blijven. Alles online doen was best lastig, vooral als de wifi uitviel.” Eén voordeel had het wel, bekent ze. “Ik ben niet zo van het vroege opstaan. Met online onderwijs kon ik langer uitslapen, dan zat ik met een boterhammetje achter de laptop.”

Als ik over dansen praat, word ik helemaal blij

De overgang van basisschool naar middelbare school, daar moest ze aan wennen. “Eerst dacht ik: huiswerk, ja leuk! Maar dat viel wel een beetje tegen. Op de middelbare school is er een heel andere manier van werken, daar moest ik inkomen.” Ze heeft toch snel haar draai gevonden, vertelt ze. “Ik zit op een heel leuke school, ik voel me er thuis en heb vrienden gemaakt.”

Gevraagd naar hoe ze haar toekomst ziet, vertelt ze over haar grote droom. Ze wil dansdocent worden en ook kunstenares. Hoe zit dat?

 “Ik dans al heel lang, sinds mijn zesde. Ik doe streetdance en hiphop. Ik zit op een heel leuke dansschool, bij juf Lisa. Zij is een groot voorbeeld voor mij. Later wil ik ook heel graag dansdocent worden en dan met allerlei soorten dans. Van ballet voor kleuters tot hiphop voor jongeren.”

Dansen is heel belangrijk voor haar. “Als ik over dansen praat, word ik helemaal blij. Ik dans eigenlijk de hele dag, ook als ik stilzit. Dan dans ik in mijn hoofd op liedjes die ik ken.”

Toen de dansschool niet meer live kon lesgeven, door corona, ging de dansles online via Teams, vertelt ze.  “Dat was een stuk moeilijker. Alles ging in spiegelbeeld. En dan viel de wifi weer eens uit, zucht.” Woensdag, als deze krant uitkomt, gaat het dansen voor het eerst weer live beginnen. Esmee is daar heel blij mee. “Of ik heb geoefend? Ja, de hele dag, ik dans beneden, ik dans boven, ik dans overal.” 

Wat ze ook heel fijn vindt: de creatieve vakken die ze krijgt op school. “Ik geniet heel erg van het tekenen en schilderen. Ik ben altijd creatief geweest, maar het lukte niet altijd. Ik had veel moeite met tekenen, maar ik heb nu technieken geleerd. Het gaat nu heel erg goed, ik heb er heel veel plezier in.”

Het is weer een tip voor andere kinderen, zegt ze. “ Doe wat jijzelf leuk vindt, waar je gelukkig van wordt. Doe geen dingen omdat anderen ze doen. Ik ga niet op voetbal, omdat voetbal niet mijn ding is. Ook niet als vriendinnen dat wel doen. Ik houd van dansen. Dat geldt ook voor roken. Ik ga niet roken, want ik vind dat helemaal niet leuk. Je moet geen dingen doen, omdat anderen dat van je willen.” 

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 372