Hoop voor bewoners gebied Watertoren?

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

EGMOND AAN ZEE - Een unieke kans lijkt zich voor te doen als het gaat over de toekomst van het Watertorengebied in Egmond aan Zee. Na jaren getouwtrek lijkt het einde in zicht. Een einde waar de bewoners nog niet tevreden over zijn. Beter gezegd: teleurgesteld over zijn, want het blijkt om een ‘oud plan’ te gaan waarbij de constructief kritische input van omwonenden - die het destijds eens waren over de grote lijnen - niet in is meegenomen. Grote hamvraag: is het mogelijk om een streep onder het verleden te zetten en alsnog de handen ineen te slaan? Omwonende Astrid Hopman - onderdeel van het lokale actiecomité - heeft er een hard hoofd in.

Is een verzoening nog mogelijk?

Astrid heeft gemengde gevoelens bij de gemeente Bergen die participatie hoog in het vaandel heeft staan: ‘’Wij hebben - als bewoners - een alternatief plan aangeboden vier jaar terug, maar de details die wij hebben aangebracht zijn hier niet in verwerkt. Het lijkt erop dat gemeente voornamelijk oog heeft voor de verbeterpunten vanuit de uitspraak van de Raad van State, die het plan vernietigde. Dat is heel jammer, want wij zijn niet tegen bouwen. Wij willen gewoon gehoord worden.’’ Klaas Valkering in een reactie: ‘’Het klopt ten dele dat het huidige plan vooral de wensen van de Raad van State volgt. Dat komt omdat ik als wethouder te maken heb met een opdracht van de gemeenteraad. Die wilde destijds niet andere aanpassingen of een nieuw traject in. Dus als wethouder heb ik hier niet echt de ruimte om daar nu anders in te opereren, ook niet qua participatie. Hoezeer we daar als College ook aan hechten. Natuurlijk hechten we enorm aan het contact met inwoners, maar de gemeenteraad vond destijds echt dat de participatie hier voldoende is geweest.’’ Over dat laatste valt te discussiëren, blijkt uit rondvraag in Egmond. Wat betekent participatie wanneer de ingebrachte plannen - zo blijkt - nu aan de kant worden geschoven?

Luisteren

Hoe zat het nou precies? De Raad van State kraakte een eerder plan in september 2019 op het punt van stikstofcompensatie waardoor het college van Bergen een nieuw voorstel moest uitwerken en voorleggen aan de gemeenteraad. Een mooie kans om het alsnog goed te doen? Daar wrikt nou net de schoen. Het overheersend gevoel van bewoners omschrijft zich als ‘een plan dat alsnog wordt doorgedrukt’. Een gezond besluitvormingsproces houdt rekening met omwonenden. En ‘gaat’ niet een juridisch traject in om even een oud plan in een nieuw jasje erdoorheen te ‘duwen’ en daarmee te verschuilen achter het verleden.

Alternatief

Astrid heeft nog hoop dat het nu anders gaat: ‘’Wij hebben destijds een alternatief plan aangebracht dat in hoofdlijnen overeenkomt met de wensen vanuit de gemeente om hier een nieuwe sporthal te realiseren met CPO-woningen. Een plan waarin sommige details bij voorkeur anders werden ingevuld. Denk aan een rijtjesblok huizen en een aantal twee-onder-één-kap-woningen iets meer iets richting het Egmondia terrein, maar ook een andere plek van de inrit van de sporthal. Daarnaast hebben we vragen over de invulling van verenigingen in het gebouw. Kortom, we willen het samen doen. We zijn niet tegen bouwen, maar we hebben wel vragen en zorgen die nu niet serieus lijken te worden genomen. Dat is jammer.’’ De wethouder zegt stellig dat de dartclub en de biljartvereniging gewoon terechtkunnen in de nieuwe hal, inclusief de bijbehorende horecavoorziening. “Voor de schietclub ligt het anders, daar vinden we elders in Egmond een mogelijkheid voor. We laten geen vereniging in de kou staan.”

Verbazing

Is een verzoening mogelijk? Er moet opnieuw aanbesteed worden, omdat de BAM zich eerder terugtrok. Men heeft de handen vrij. De oplossing volgens Astrid? ‘’Waarom kunnen we niet gezamenlijk kijken naar het eerdere plan van het actiecomité? En kijken hoe we dat voegen naar de wensen van de Raad van State? Denken in mogelijkheden.’’ Het college besloot 15 december 2020 het bestemmingsplan ter vaststelling aan de gemeenteraad aan te bieden. 12 januari behandelde de Commissie Bestemmingsplannen het plan. De gemeenteraad neemt 28 januari een besluit. Het laatste woord is nog niet gesproken.

Afbeelding