Vrijwillig molenaar Tessa Krop met leerlingen groep 7 op bezoek in de molen, hier op 'de maalvloer
Vrijwillig molenaar Tessa Krop met leerlingen groep 7 op bezoek in de molen, hier op 'de maalvloer ((Foto: Juf Martha van Alphen))

Bezoek de Korenmolen Kijkduin op Open Monumentendag

SCHOORL - Afgelopen weken bezochten ruim 60 leerlingen van de Teun de Jagerschool de korenmolen aan de Molenweg in Schoorl.

Op uitnodiging van Korenmolen Kijkduin verwerkten de kinderen hun beleving in uiteenlopende vormen in de klas. De molenaars zetten hiermee de deuren open om het bestaande onderwijs in verbinding te laten staan met een nog werkende korenmolen in directe omgeving van de school. CultuurPrimair ondersteunt daarbij. Tijdens Open Monumentendag op 14 september worden rond molen Kijkduin de eerste presentaties getoond.

Afgelopen week bezochten groep 5 en 7 van basisschool Teun de Jager de naastgelegen molen.
Op verzoek van de molenaars helpen zij bij het vertellen van 'Verhalen van de molen'. Op 14 september werken zij samen met verhalenverteller Wim van Bokhorst. Hij vertelt op elk heel uur het verhaal Dirk Duin. Wim is professioneel verhalen verteller en altijd bezig met verhalen, avonturen en de kunst van het leren.

Leerlingen kregen uitleg van vrijwillig molenaar Tessa Krop over de specifieke plek in hun dorp, de betekenis van dit oude werktuig in de geschiedenis van deze omgeving, de vroegere molenaars , en het belang van een werkende molen… "Een molen leent zich uitstekend voor lessen over techniek, wetenschap, geschiedenis en kunstzinnige vorming".

Bij aanvang van het schooljaar kregen leerlingen een persoonlijke uitnodiging van de molenaars om hun eigen verhalen over de molen te gaan schrijven, knutselen, fotograferen, zingen... De kunstwerken, gedichten en filmpjes zijn op Open Monumentendag te bewonderen.

Zaterdag 14 september Korenmolen Kijkduin in Schoorl tussen 10.00 uur en 16.00 uur. Gedurende de dag is er live muziek te beluisteren van Ellen en Jos Min. Ellen is sinds 2018 vrijwilliger op Korenmolen Kijkduin en helpt de molenaars bij het uitdragen van hun ambacht.

Kampeerterrein Buitenduin zorgt ook dit jaar weer voor de catering. Iedereen is welkom 'voor een bakje koffie met koek' in de tuin van familie Kroon, met zicht op de molen!

Voor meer informatie: Tessa Krop, vrijwillig molenaar korenmolen Kijkduin, tel. 06-21523239

Michel Ranzijn
Meer berichten