Buitenplaats Akerendam ligt er goed bij.
Buitenplaats Akerendam ligt er goed bij. ((Foto: Aangeleverd))

Open Tuindag bij Akerendam

BEVERWIJK - Wilt u meer weten over de tuin van buitenplaats Akerendam met haar tuinstijlen uit de 17e, 18e, 19e, 20ste en 21ste eeuw? Kom dan op zondag 16 juni a.s. tussen 10.00-17.00 naar de open dag. Deze Open Tuindag wordt dit jaar gecombineerd met de Atelierroute Beverwijk/Velsen-Noord. In de theekoepel, de oranjerie en de kas op de buitenplaats zullen Jola Geldermans, Erik Bakker, Ina Zwart en Sophie Hohman hun diverse werken exposeren.

De buitenplaats Akerendam in Beverwijk is tussen 1636 en 1639 door de Amsterdamse koopman-regent Jan Bicker aangelegd. Van de zeventiende tot eind negentiende eeuw was een buitenplaats een zomerverblijf voor rijke stedelingen. Akerendam werd in 1852 verworven door mr. Willem Louis Sluyterman van Loo.

In 1977 en 1988 werd naast het historische park van Akerendam het servicecomplex Nieuw Akerendam gerealiseerd. Het oude Akerendam heeft zijn functie als woonvoorziening voor ouderen verloren. Het herbergt nu het bureau van Fonds Sluyterman van Loo en wordt verder gebruikt voor bijeenkomsten en culturele evenementen die het fonds organiseert.

Oase van rust

In de tuin van Akerendam staan de kuipplanten weer buiten. Ondanks dat Akerendam midden in het centrum van Beverwijk ligt, is het gedurende het groeiseizoen een oase van rust. De tuin, een Rijksmonument, is oorspronkelijk aangelegd tussen 1636 en 1639. Destijds had de tuin naast een sierfunctie vooral een nutsfunctie: de eigenaar en zijn familie leefden tijdens de zomer, die werd doorgebracht op buitenplaats Akerendam, goeddeels van de 'vruchten' uit de tuin. Ook nu nog wordt een deel van de tuin gebruikt als moestuin, waar diverse groenten en fruitsoorten worden gekweekt. Achter huis Akerendam ligt een grote barokke spiegelvijver. Deze vijver geeft een goede indruk van de barokke stijl van vijvers uit de 18e eeuw.

Vrijwilligers

In de tuin van Akerendam werken zeer enthousiaste vrijwilligers. Indien u misschien zelf belangstelling heeft voor het werken in de tuin (dit kan op woensdagmiddag en/of donderdagmiddag) kunt u mailen naar info@fondssluytermanvanloo.nl

Openingstijden

De tuin is geopend van 10.00-17.00 uur en de toegang is gratis.

Meer berichten