Het meditatieconcert is met zacht pianospel, handpanklanken, klankschalen en chimes.
Het meditatieconcert is met zacht pianospel, handpanklanken, klankschalen en chimes. ((Foto: Aangeleverd))

Meditatieconcert in Badgastenkerkje in Wijk aan Zee

WIJK AAN ZEE – Op vrijdag 25 oktober om 20.30 uur is er in het Badgastenkerkje in Wijk aan Zee een meditatieconcert. Met zacht pianospel, handpanklanken, klankschalen en chimes. Er is ook gelegenheid om te staan in een grote klankschaal. Het voelen van de trilling aan je voeten is een uitnodiging om 'uit je hoofd' te komen, even te stoppen met praten, piekeren, plannen en tot jezelf te komen.

Er wordt soms gedacht dat mediteren een manier is om jezelf te verbeteren. Maar jezelf spiritueel of moreel proberen te 'verbeteren' is vruchteloos geworstel van een geest die in twee is gespleten: een gedeelte dat wil verbeteren en een ander gedeelte van je, dat verbeterd zou moeten worden.

Zelfbeheersing

Daarom wordt er gezegd dat de essentiële basis van zelfbeheersing, liefde en moraliteit niet discipline en dwang is, maar vrijheid. In het Westen geven we (althans in theorie) toe dat acties pas werkelijk moreel kunnen zijn wanneer ze niet opgelegd zijn maar gedaan worden in vrijheid. Toch hebben wij deze vrijheid nooit toegelaten. Want wanneer wij het 'goede' vereenzelvigen met een goedheid die 'slechtheid' buiten sluit, dan maken wij het onmogelijk om onszelf volledig te accepteren: wat niet in overeenstemming met het goede is hoort dan dus niet bij jezelf. Zulke gedachten of eigenschappen die je hebt kun je dan helemaal niet accepteren. Onze 'vrijheid' komt dan tot stand met zulke catastrofale beloningen en straffen dat het helemaal geen vrijheid is. Het lijkt eerder op de totalitaire staat waarin iemand mag stemmen tegen de regering maar altijd met het risico om te worden weggestuurd naar een concentratiekamp. Op zo'n manier is het fundament van ons denken en doen niet zelf-acceptatie, maar de dreigende angst van het fout en rot in de kern zijn.

Om creatief te kunnen doen en te kunnen groeien moeten we beginnen met wat er is en niet gedeeltelijk maar helemaal hier zijn. Want zonder zelf-acceptatie staan we altijd op gespannen voet met ons uitgangspunt, dusdanig verdeeld tegen onszelf dat we niet kunnen handelen vanuit oprechtheid.Mediteren brengt ontspanning en verbinding met je heelheid. Duidelijk dat dit enorm kan helpen bij het vinden van jouw authenticiteit en bij het maken van keuzes.

Meer berichten