Wijkertoren weer toonbaar

Nieuws
De Wijkertoren direct na het aanbrengen van het nieuwe voegwerk, met duidelijk zichtbare kleurverschillen, en na aanpassing van het voegwerk vorige week. (FOTO'S: CO BACKER)
De Wijkertoren direct na het aanbrengen van het nieuwe voegwerk, met duidelijk zichtbare kleurverschillen, en na aanpassing van het voegwerk vorige week. (FOTO'S: CO BACKER) rodi.nl

DOOR CO BACKER
BEVERWIJK - De Wijkertoren, zoals de toren door Wijkers genoemd wordt, is een overblijfsel van het voorlaatste kerkgebouw, dat verder vrijwel geheel verwoest werd. Hij was van verre al te zien, zodat de schippers op de Wijkermeer de klok konden gebruiken. Na een grote brand in 1912, die het bovenste deel van de toren verwoestte, werd de toren herbouwd. Ook vandaag de dag is de toren te zien vanuit de wijde omgeving en híj is kenmerkend voor de skyline van Beverwijk. Enkele maanden geleden is in opdracht van de gemeente Beverwijk begonnen met het onderhoud van de Wijkertoren. De gemeente Beverwijk heeft hier opdracht voor gegeven omdat zij de eigenaar en verantwoordelijk is voor de Wijkertoren. Het onderhoud bestond uit het opnieuw voegen van de slechte delen van de toren. Nadat de steigers en de beschermingsdoeken waren verwijderd, kwam er een toren tevoorschijn die onder de vlekken zat. De fractie van de lokale politieke partij Gemeentebelangen Beverwijk heeft hier schriftelijke vragen over gesteld aan het college. De gemeente antwoordde dat voor de herstelwerkzaamheden van de voegen gebruik is gemaakt van de originele mortel. Zij stelde dat zes jaar geleden ook soortgelijke reparaties zijn uitgevoerd met dezelfde mortelsamenstelling. En het kleurverschil is toen bijgetrokken. Er werd steeds meer schande gesproken van de opknapbeurt, die de Wijkertoren van vlekken had voorzien. De gemeente vroeg om geduld te hebben. Het zou een paar jaar duren, dan zouden de nieuwe voegen dezelfde kleur krijgen, door weersinvloeden, als de oude. Ook de lokale politieke partij SamenBeverwijk geloofde dit niet. Samen met Gemeentebelangen Beverwijk begonnen zij een actie om de gevlekte Wijkertoren, het baken van Beverwijk, met onmiddellijke ingang te herstellen. En zo geschiedde het dat verleden week maandag de gemeente een aannemer aan het werk zette om de nieuwe voegen net zo te doen lijken als de oude. Het resultaat spreek voor zich. De Wijkertoren heeft haar eigen kleur weer terug gekregen en is weer toonbaar.

De Wijkertoren direct na het aanbrengen van het nieuwe voegwerk, met duidelijk zichtbare kleurverschillen, en na aanpassing van het voegwerk vorige week. (FOTO'S: CO BACKER)