Horeca Castricum probeert hoofd boven water te houden

Algemeen
Bij Grand Café Balu aan de Dorpsstraat in Castricum wordt gepraat over alternatieven voor uitgaan in Coronatijd.
Bij Grand Café Balu aan de Dorpsstraat in Castricum wordt gepraat over alternatieven voor uitgaan in Coronatijd. (Foto: Theo Annes)

CASTRICUM - De horeca heeft met de Corona-crisis het geluk gehad dat veel mensen deze zomer niet op vakantie gingen naar het buitenland. Hierdoor hebben de meeste horecaondernemers hun omzetten kunnen compenseren na de lockdown. Maar moet er met de avondklok en andere maatregelen een reddingsvlot uitgegooid worden? Ja en nee. Sommige horeca in Castricum roeit door, met de riemen die ze hebben. Anderen worden keihard geraakt. Zij hebben hun omzet in de eerste twee weken na de maatregelen keihard zien dalen.

Bedrijf in beeld dossier

Vroeg pieken is het nieuwe afteren

Ondernemers worden zwaar geconfronteerd met de nieuwe overheidsmaatregelen. In het bijzonder de horeca. Sommigen passen daarvoor de menukaarten aan, organiseren een pubquiz of plaatsen hun bezoekers met een drankje achter een bordspel en proberen daarmee de klanten eerder naar hun uitgaansgelegenheid te trekken. Anderen zien het somber in, hebben niet de faciliteiten of vergunningen in huis om van koers te veranderen.

Horeca Castricum de afgelopen weken

Terugkijkend op de afgelopen twee weken valt het bij Grand Café Balu gelukkig mee. Twan Streefkerk van het grand café: “We hebben in de eerste week, toen de andere gebieden eerder dicht moesten, niet echt iets gemerkt van het voorspelde waterbedeffect. We hadden met de horecaondernemers vooraf speciaal overleg gehad. We waren voorbereid op het ergste, maar hebben dat weekend geen last ondervonden.”

Het was het afgelopen weekend weer aankijken, met de vervroegde sluiting. “Hoe de bezoekers hebben gereageerd?” Streefkerk: “Het viel bij ons erg mee. We ervaren veel begrip voor de situatie, krijgen dat ook te horen van de jongeren.”

Eigenaren René, Renate en Twan Streefkerk balen wel van de huidige situatie. Ze willen het liefst dat het morgen weer normaal is. Met elke maatregel die genomen wordt passen ze nu hun programma zoveel mogelijk aan. Twan: “We beginnen nu gewoon eerder en we gaan meer doen met eten. We hebben een nieuwe Spaanse kok, die maakt nu ook tapas. Er komen ook vrijdagmiddagborrels en spelletjesavonden.”

Sportkantines zijn dicht

De sportkantines zijn nu dicht en daar speelt de horeca ook op in. Twan: “We hebben hier regelmatig teams van Vitesse’22 en Rugby Club Castricum. Die kunnen dan na hun wedstrijd bij ons nazitten en samen voetbal kijken. We zijn wel bezorgd om hoe alle horeca zich hier doorheen gaat slaan, vooral de natte horeca. Het is afwachten met de maatregelen.”

Ingrijpende gevolgen voor Johnny’s Café

Voor John van Hoogdalen, eigenaar van Johnny’s Café, hebben de maatregelen ingrijpende gevolgen. Hij ziet zijn omzet drastisch teruglopen. “En dan zijn we nu nog maar twee weken verder en we moeten nog de wintermaanden door. Mijn klanten, veel oudere jongeren, staan na 22.00 uur op straat. Gaan dan maar naar huis of kopen drank in de supermarkt. Ik ben geen restaurant of lunchroom, dus reken maar uit wat dit voor Johnny’s kan betekenen.

Op Facebook gooit Johnny’s Café nog wel de humor erin door iedereen op te roepen de lokale horeca te steunen. En wat is er mis met een paar uur vroeger uitgaan? Redactie Rodi Castricum is het met John eens. “Vroeg pieken is het nieuwe afteren.”