deel 3

Afval scheiden grote uitdaging voor Gemeente Castricum

Algemeen
De afvalcontainers in gemeente Castricum, we hebben er allemaal mee te maken.
De afvalcontainers in gemeente Castricum, we hebben er allemaal mee te maken. (Foto: Yvette van der Does)

CASTICUM - We staan als gemeente Castricum de komende jaren voor een grote uitdaging. We moeten de restafval terug brengen naar 30kg per persoon per jaar in 2025. Dat kunnen we alleen samen met onze inwoners.

door gemeente Castricum

Vanaf januari 2021 betalen de inwoners van Castricum een variabele afvalstoffenheffing. En de resultaten van de eerste maanden zijn veelbelovend. Het restafval is fors afgenomen met bijna 50% en de kwaliteit van ons pmd-afval is bovengemiddeld goed. 

Inwoners hebben zelf ook beter inzicht gekregen in de hoeveelheid en het soort afval dat ze hebben. En als gevolg daarvan hebben vorige maand bijna 1.000 huishoudens tijdens de centrale omruilactie hun rolcontainers naar een ander formaat gewisseld. Natuurlijk kijken we dit jaar ook of alles werkt zoals we vooraf hebben bedacht. En of de investeringen, zoals de kleine milieuparken in de wijken en de gft-cocons, onze inwoners helpen om het scheiden van afval zo makkelijk mogelijk te maken. 

Wethouder Paul Slettenhaar legt uit: “We zijn nu druk bezig met maatwerk: er is een regeling voor mensen met veel medisch afval, we hebben slimme oplossingen voor blinden en slechtzienden en inwoners kunnen luiers en incontinentiemateriaal gratis in speciale containers gooien.”

De gemeente realiseert zich dat er nog mensen zijn die niet makkelijk uit de voeten kunnen met de nieuwe regels en aanpassingen. Slettenhaar: “Ik vraag daarom aan hen om dat bij ons te melden. Dan proberen we om samen met iemand een oplossing te zoeken. Ook uw ervaringen met ons nieuwe afvalbeleid, zowel positief als kritisch, horen we graag.”

Inwoners van gemeente Castricum kunnen contact opnemen door een mail te sturen aan afvalscheiden@debuch.nl en telefoon 14 0251.