D66 pleit voor Haags jongeren OMT

Algemeen
De indiener van de motie, D66-raadslid Marije Mostert, vindt dat je jongeren pas echt perspectief biedt als ze mee mogen praten.
De indiener van de motie, D66-raadslid Marije Mostert, vindt dat je jongeren pas echt perspectief biedt als ze mee mogen praten. (Foto: D66 Den Haag)

D66 wil dat jongeren in Den Haag zelf kunnen meepraten en meedenken over problemen die zijn ontstaan door de coronamaatregelen. Alleen zo bied je ze, volgens D66 raadslid Marije Mostert, echt perspectief. Daarom pleit ze voor een zogenaamd jongeren OMT. 

De coronacrisis heeft er bij veel jongeren ingehakt, ook in Den Haag. Geen fysiek onderwijs, hele dagen thuisblijven in kleine studentenkamertjes en weinig tot geen sociale contacten hebben voor flinke problemen gezorgd. “Jongeren hebben veel offers gegeven, maar er is te weinig met jongeren gesproken. Het is tijd dat we jongeren echt een stem geven over de maatregelen die hen zo hard raken”, zegt Marije Mostert die hierover een motie indient. Het D66-raadslid vindt dat jongeren in de hele discussie vaak werden vergeten omdat ze geen risicogroep waren. Ze wil dat Haagse jongeren zelf actief kunnen meepraten en meedenken over hoe de ontstane problemen onder jongeren nu en in de toekomst het beste kunnen worden opgelost. “Een soort Haags jongeren OMT”, vat Mostert samen. 

Het idee van een jongeren OMT was al eerder onderdeel van een actieplan dat D66 raadsleden samen met jongeren hebben geschreven. Veel van de actiepunten werden overgenomen door de wethouder, maar het idee om jongeren een stem te geven niet. Mostert is daarover teleurgesteld. “De maatregelen hebben een groot effect op het werk, inkomen, opleiding, persoonlijke ontwikkeling, relaties en de mentale gezondheid van jongeren. Als we jongeren echt perspectief willen bieden, moeten we jongeren structureel inspraak geven bij crises zoals deze.”