Helderse `Nostalgia`

  Nieuws
Hannie Beekhuis van Till (links). (Foto: aangeleverd)
Hannie Beekhuis van Till (links). (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

DEN HELDER - In de wekelijkse rubriek ‘Nostalgia’ geeft de Helderse stadshistoricus Marinus Vermooten een vooruitblik op zijn radioprogramma Nostalgia dat hij elke zondag van 12.00 tot 15.00 uur presenteert op de lokale omroep L.O.S. Den Helder. Zijn radioprogramma handelt grotendeels over de geschiedenis van Den Helder en Julianadorp met in het derde uur nostalgische muziek.
In het eerste uur een interview met oud directeur van de Helderse vestiging V & D George Rosenmӧller op de rol. In het Helders filiaal aan de Spoorstraat-hoek Keizerstraat, werd zijn vader G.J.E. Rosenmöller per 31 oktober 1918 benoemd als leidinggevende. Voor men hier een filiaal kon openen waren er twee panden aangekocht. Het ene pand deed dienst als winkel en het andere als dienstwoning. De zaken gingen crescendo, vandaar dat men in 1924 tot verbouwing overging waardoor de zaak groter werd. In 1933 volgde een tweede uitbreiding, er kwam een lift, wat voor de Helderse vestiging een ware sensatie betekende. De thans 90 jarige oud-directeur van de V & D vestiging George Rosenmӧller jr., die in 1956 het stokje van zijn vader overnam, was vrijdagochtend 19 oktober aanwezig bij de opening van een uitgebreide persfototentoonstelling van de stichting Afgestoft in het MOOC gebouw aan de Spoorstraat dat tot en met zondag 21 oktober ongetwijfeld veel bezoekers trekt. Ook is contact gelegd met de achterkleinzoon van mede- oprichter Willem Vroom.
In het tweede uur kinderboekenschrijfster Hannie Beekhuis van Till. Destijds wonende in een houten woning aan de Badhuisstraat. In 1970 verscheen haar eerste boek ‘Bobo, de boskakeloris’ met illustraties van haar vader, tekenleraar M. Beekhuis van Till. Met behulp van haar vriendin Nel Plantinga wist zij vele kostelijke gedachten aan het papier toe te vertrouwen en in een recordtijd van 3 maanden was een boek voltooid. Met humor en in een beeldende verteltrant wist Hannie de wonderlijke boskakelorissen met menselijke trekjes, maar die er als vogeltjes uitzagen, neer te zetten. Kort na haar eerste boek verscheen ‘Bobo langs de waterweg’. Haar kinderboeken sloegen bij kinderen enorm aan. Ze ontving brieven uit het hele land en dat deed Hannie erg goed. Ook in oktober 1974 verscheen een boek voorzien van een geschilderde kaft en natuurlijk met fraaie illustraties van haar vader. Hannie Beekhuis van Till overleed op 18 december 1986.
In de rubriek ‘Den Helder in het zilver’ het kampioenschap van HRC meisjeselftal. "Gezien de uitslag mooi, maar toch misten we nog te veel kansen", aldus het onderkoelde commentaar van trainer Mebus van Gorkum in het clubblad van HRC op een overwinning van zijn meisjeselftal. De meisjes junioren hadden ‘slechts’ met 33-0 (!) gewonnen van DEK uit Medemblik. Het was duidelijk, de Helderse juniorenploeg was te sterk voor de concurrenten in hun klasse 1a en zouden een aantal malen achtereen promoveren. Geïnterviewd zijn Wendy Wassenburg en Debby van Kesteren.

Meer berichten