“De kroegentocht is elk jaar strak uitverkocht”

Algemeen
Jazzfestival barst weer los van 14 tot en met 16 juni
Jazzfestival barst weer los van 14 tot en met 16 juni (Foto: Norbert Reijngoud)

ENKHUIZEN - Binnenkort barst het Jazz weekend in Enkhuizen weer los: van 14 tot en met 16 juni is er van alles te beleven op het gebied van Jazz. Van jong tot oud, iedereen komt dit weekend aan zijn trekken.

Achter de schermen is al veel gebeurd. Leonie de Groot, bestuurslid en onderdeel van het marketing team, vertelt dat ze al het hele jaar druk bezig zijn met de voorbereidingen. “Alles wat op de website staat, wat via sociale media gecommuniceerd wordt, kortom alles wat met de promotie van het jazz weekend te maken heeft, hebben wij verzorgd.”

Muziekcommissie

Het bestuur startte al in oktober, in die maand werd overlegd wat ze wilden gaan doen. Hoe moest het nieuwe jazzfestival eruit zien? Wilden ze nieuwe dingen toevoegen of dezelfde dingen als vorig jaar herhalen omdat het toen zo goed ging? Zodra de insteek duidelijk was, was het de beurt aan de muziekcommissie. “Zij zetten zich in om alle bands te boeken. Ze verzorgen alles wat met de muziek te maken heeft: de lopende bands in de stad, de Street Parade, de bands en dj’s die optreden op het podium en de Gospel and Glory celebration op zondag. Daar heb je namelijk echt iemand nodig met een strot. Met hun keuzes bepalen ze de sfeer van het festival.”

Verschillende stijlen

De insteek dit jaar is dat vrijdag meer aandacht is voor de traditionele jazz. Zaterdag is er van alles te beleven op het gebied van Jazz: er zijn verschillende stijlen op diverse podia en er is iets leuks voor iedereen, van jong tot oud. “Je kan gewoon de stad in lopen en een podium tegenkomen, denken: He, wat is hier gezellig! en lekker blijven hangen.” De optredens op de podia in de stad zijn gratis, maar voor de kroegentocht van vrijdagavond heb je wel kaartjes nodig. Die wordt vaak met vriendengroepen gedaan en is elk jaar strak uitverkocht.”

Zesenveertigste editie

Het jazzfestival is uitgegroeid tot iets groots in de stad. Dit jaar is het de zesenveertigste editie. “Het werd ooit opgezet door een aantal jazzmuzikanten uit Enkhuizen, want er zijn hier heel veel jazzmuzikanten die wereldwijd spelen. Zei zeiden tegen elkaar: als ze in Breda een jazz festival, dan kunnen we dat toch ook in Enkhuizen organiseren? Dat hebben ze gedaan en het werd overweldigend succes.”

Leonie bekennen dat zij zelf jazz ging waarderen vanwege het festival. Ze werd gevraagd voor de marketingactiviteiten. Hierdoor was ze steeds alle vier dagen aanwezig op het festival en ontdekte op die manier de verschillende vormen en stijlen van jazz. “Daarnaast is het natuurlijk heel gezellig”, geeft ze toe met een lach.

Jazz voor kids

Sinds vorig jaar organiseren wij Jazz voor kids, Dat is een uurtje in de Drom voor kinderen vanaf vier jaar, waar ze onder begeleiding van professionele muzikanten leren wat Jazz is en met instrumenten leren omgaan. Ook mogen ze een paraplu versieren. Met die paraplu’s lopen ze mee met de Street Parade band naar het podium in de stad, dat ziet er heel vrolijk uit.”

Kaarten bestellen

Ook voor de senioren bieden ze speciale activiteiten, hierover leest u alles verderop in de krant, of kunt u kijken op de site www.jazzfestivalenkhuizen.nl. Via deze site zijn ook alle kaarten te bestellen.