Toeristenbelasting voor Airbnb-verhuur in Haarlem versimpeld

Algemeen
Toeristenbelasting voor Airbnb-verhuur in Haarlem versimpeld.
Toeristenbelasting voor Airbnb-verhuur in Haarlem versimpeld. (Foto: Pixabay)

HAARLEM - De gemeente Haarlem heeft een overeenkomst gesloten met het verhuurplatform Airbnb. Hierin is geregeld dat Airbnb per 1 januari 2021 de toeristenbelasting rechtstreeks bij de Airbnb verhuurder (host) int en afdraagt aan Cocensus, de uitvoeringsorganisatie voor gemeentelijke belastingen in Haarlem. Dit maakt het voor de gemeente, Cocensus en hosts op Airbnb eenvoudiger om toeristenbelasting af te dragen.

Deze werkwijze is in Amsterdam al zeer succesvol gebleken. Haarlem is de tweede gemeente in Nederland die een dergelijke overeenkomst sluit.

In Haarlem moet per overnachting toeristenbelasting opgegeven en afgedragen worden voor alle particuliere vakantieverhuur. Dit is een bewerkelijk proces voor zowel de verhuurder als de gemeente. Door de overeenkomst met Airbnb, dragen Haarlemmers die via Airbnb verhuren voortaan rechtstreeks en automatisch toeristenbelasting af via het platform.

Airbnb in Haarlem: belangrijk voor economie

Wethouder Berkhout van Economie is enthousiast: “Veel Haarlemmers verhuren via Airbnb en dat biedt bezoekers een authentieke manier om onze stad te ontdekken, maar we moeten ons wel allemaal houden aan de afspraken zoals het betalen en afdragen van toeristenbelasting. Door de samenwerking met Airbnb maken we dat makkelijker en eerlijker voor verhuurders onderling, maar ook voor de hotels in Haarlem.”

Hoofd beleid in Noord-Europa, Pieter Guldemond: “We zijn verheugd om samen te werken met de gemeente Haarlem en om namens onze hosts te helpen bij het innen en afdragen van toeristenbelasting. Airbnb levert daarnaast een aanzienlijke economische bijdrage aan lokale restaurants en winkels waar gasten die via Airbnb verblijven hun geld uitgeven. Dit is met name van belang voor lokale ondernemers in hun herstel na de corona tijd. “

Airbnb in Haarlem: maximaal 30 dagen

Particuliere vakantieverhuur is welkom in Haarlem, maar de gemeente wil wildgroei voorkomen. Om meer grip te krijgen op de omvang van deze populaire vorm van logies, is in 2019 de Huisvestingsverordening aangepast. Hierin is opgenomen dat een eigenaar maximaal 30 dagen per kalenderjaar zijn woning mag verhuren aan niet meer dan 6 personen (waarvan 4 volwassenen) en dat een meldingsplicht geldt.

Bron: Gemeente Haarlem