Spaarne Gasthuis worstelt met druk op reguliere zorg: ‘Het wordt spannend’

Algemeen
Ook in Haarlem is de druk op de zorg extreem hoog.
Ook in Haarlem is de druk op de zorg extreem hoog. (Foto: Rodi Haarlem)

HAARLEM - Nederlandse ziekenhuizen luiden de noodklok. Door de grote aandacht voor coronapatiënten is de reguliere zorg sterk onder druk komen te staan. Ook de situatie in het Haarlemse Spaarne Gasthuis is zorgwekkend.

“Omdat het aantal patiënten met corona blijft stijgen, is op dit moment maximale capaciteit op zowel de corona-IC als in de kliniek bereikt”, vertelt Anna van Os, woordvoerder bij het ziekenhuis aan het Haarlems Nieuwsblad. Ook het Spaarne Gasthuis volgt de opdracht van het ministerie van VWS op. Van Os: “Hierdoor is de reguliere (niet-spoed) zorg inmiddels op een laag pitje terechtgekomen.”

Doorlopende puzzel

“Omdat ook regionaal en landelijk de ziekenhuizen vol liggen, is het heel moeilijk om coronapatiënten over te plaatsen naar andere ziekenhuizen. Er zijn voldoende bedden en apparatuur, maar het is een doorlopende puzzel om voldoende personeel te kunnen inzetten voor de coronazorg.” De zorg voor coronapatiënten is volgens de woordvoerder erg intensief, en vraagt meer verpleegkundigen per patiënt. “De spoedzorg gaat onverminderd door. En ook onder het personeel worden mensen ziek.”

‘Ook ons personeel wordt ziek’

Afspraken gaan volgens het ziekenhuis zoveel mogelijk door via telefoon en beeldbellen. Patiënten worden op de hoogte gesteld als hun afspraak wordt uitgesteld.

Kritische periode

Op dit moment lukt het nog om alle kritische planbare zorg binnen zes weken op te vangen, zo zegt Van Os. “Onder deze zorg vallen bijvoorbeeld chemokuren en operatieve kankertumoren. Het is een kritische periode en we verwachten dat het aantal ziekenhuisopnames blijft stijgen. We kunnen dus niet met zekerheid zeggen of dit ons blijft lukken. Het wordt echt spannend.”

Of er de komende tijd nog Haarlemse patiënten naar Duitsland worden vervoerd, kon het Spaarne Gasthuis nog niet zeggen.