Morgen: actie FNV voor hoger minimumloon

Algemeen
Ook in Haarlem komen actievoerders zaterdag samen.
Ook in Haarlem komen actievoerders zaterdag samen. (Foto: FNV)

HAARLEM - In het kader van de landelijke FNV-actie ‘Voor 14’ - waarbij aandacht wordt gevraagd voor een hoger minimumloon - worden ook in Haarlem komende zaterdag 16 januari diverse spandoeken opgehangen.

De actievoerders pleiten voor een hoger minimumloon vanaf 1 januari 2022. In totaal vind je zaterdag vijf spandoeken verspreid door de stad, waaronder op Station Spaarnwoude. In het winkelcentrum van Parkwijk en op de Grote Markt worden tussen 13.00 uur en 15.00 uur op sandwichtborden QR-codes zichtbaar, voor iedereen die zich wil aansluiten bij de actie.

Steun voor hoger minimumloon

“Het is belangrijk om dit signaal af te geven, zeker met de verkiezingen van 17 maart in het verschiet”, aldus een van de actievoerders Piet de Vries. “De steun voor het idee van een hoger minimumloon groeit. Nadat duizenden inwoners van ons land met acties en petities hun adhesie betoonden, kwamen ook 20 gemeenten in beweging. Aangevuurd door acties op straat werd in Haarlem afgelopen 5 november een motie in de gemeenteraad aangenomen, waarin het college van Burgemeester en Wethouders wordt aangespoord om bij het kabinet aan te dringen op een eerlijker verdeling van de welvaart.”

‘Rijkdom eerlijker verdelen’

Volgens de Vries, die namens de actievoerders spreekt, moet de welvaart in ons land beter verdeeld worden. “Twee miljoen mensen voelen op dit moment niets van de economische groei van de afgelopen decennia. Sterken nog, hun inkomen is de afgelopen veertig jaar twintig procent minder waard geworden. En dat terwijl de winsten van grote bedrijven groter en groter worden. Nederland is in de kern een gigantisch rijk land. Die rijkdom gaan we eerlijker verdelen. Het minimumloon moet daarom om te beginnen naar 14 euro per uur. Daarmee stijgt ook de AOW en het inkomen van mensen met een uitkering.”

Petitie FNV

In een online bijeenkomst wordt zaterdagmiddag ook gestart met de petitie met de eis van de actievoerders. Het resultaat hiervan wordt voor de verkiezingen van 17 maart aangeboden aan de landelijke politiek.