Burgemeester Wienen bevraagd over coronamaatregelen Haarlem

Algemeen
Jos Wienen.
Jos Wienen. (Foto: Bibi Veth)

HAARLEM - De commissie Bestuur van de Haarlemse gemeenteraad heeft tijdens de vergadering van donderdagavond burgemeester Jos Wienen bevraagd over de aanpak van de coronacrisis in Haarlem.

Joost Verhagen

Willekeur met betrekking tot winkelsluiting, de vaccinatiecampagne, de ijsbaan en de extra rijkssteun voor culturele instellingen waren daar onderwerp van gesprek.

Gevoel van discriminatie

De exploitant van het Havana House in de Kruisstraat maakte van de gelegenheid gebruik om zijn ongenoegen te uiten over de restricties die hij opgelegd heeft gekregen tijdens de huidige lockdown.

“Je kunt wel drugs en alcohol kopen tijdens de lockdown, maar een mooie sigaar of tabak mag niet. Ik zie niet in waarom ik morgen mijn zaak morgen nog gesloten moet houden”, zei de ondernemer tegen de commissieleden. Hij voelt zich als tabakspeciaalzaak gediscrimineerd door het beleid.

Burgemeester Wienen gaf daarop als antwoord dat het rijksbeleid is geweest om de tabakszaak te sluiten, en dat hij daar verder zelf niets aan kan doen. OPHaarlem reageerde op het antwoord van de burgemeester en stelde het ook vreemd te vinden dat tabakspeciaalzaken dicht moeten, terwijl coffeeshops wel open blijven.

‘Je kunt wel drugs en alcohol kopen tijdens de lockdown, maar een mooie sigaar of tabak mag niet’

Vaccinaties Haarlem?

Louise van Zetten (Hart voor Haarlem) vroeg hoe het kan dat alle Haarlemmers volgens de GGD voor hun vaccinatie naar een locatie in de buurt van Schiphol moeten. Ze wil graag dat de burgemeester een andere locatie aanwijst, die makkelijker met de fiets te bereiken is. De partij heeft daarvoor ook een motie vreemd aangekondigd.

Jos Wienen heeft aangegeven de wens tijdens de komende besprekingen met de regio mee te zullen nemen. Ook hij wil de vaccinatie zo dicht mogelijk naar de Haarlemmer brengen.

Vragen over IJsbaan

Twee partijen stelden vragen over de situatie bij de ijsbaan, en vroegen zich af of het mogelijk is om daar meer bezoekers te ontvangen. Remko Trompetter (Actiepartij) wilde graag weten hoe de extra middelen voor de culturele sector zullen worden besteed. De burgemeester heeft toegezegd dat dit nog met de raad zal worden besproken.